mycomputer.BG

Защо ядем риба на Никулден ?

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1096 | Брой коментари 0
19:09 06.12.2013

Минат, не минат 12 месеца и отново идва време за Никулден. Много от нас познават Свети Николай Мирликийски като покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Една голяма част от легендите за този светец са посветени на неговата склонност да прави тайни подаръци. Най-известната от тях разказва за един беден баща, който не можел да осигури зестра на трите си дъщери. Това означавало, че те ще останат неомъжени и, навярно, при липса на друга възможност, щели да бъдат принудени да проституират. Научавайки за страданието на семейството, Николай решава да им помогне, но, за да запази достойнството на бащата, той изчаква да падне нощ и подхвърля три кесии със злато през прозореца - по една за всяка дъщеря.
В много европейски държави през нощта преди Никулден децата поставят обувките си на перваза, за да може Свети Николай да ги напълни с подаръци и лакомства. Всъщност, името Дядо Коледа, известно по света и като Санта Клаус, произлиза от холандското Sinterklaas, което от своя страна е дошло от множество транслитерации на Saint Nikolaos.
Всички знаят, че на Никулден се яде риба, но малко хора са наясно защо е така. Ние от Perniknews също не можем да бъдем сигурни, но някои казват, че обичаят произлиза от една легенда, която разказва как веднъж Свети Николай направил чудо, запушвайки пробойна в кораб с риба и спасявайки екипажа от сигурна смърт.
В друга приказка пък Свети Николай попада в чужд град, където се преструва на просяк и замръква с едва три малки рибки в шепата си. Останал без подслон за през нощта, той се примолва на една бедна вдовица да го приюти и в знак на благодарност споделя рибите с нея и прегладнелите й деца.
Казват, че на празничната трапеза рибата трябва да е не каква да е, а с люспи, за предпочитане шаран. Смята се, че люспите символизират парите и затова има обичай по една от тях да се поставя в портфейла на всеки член на семейството.Затова сядайте на трапезата, но не забравяйте да си вземете една люспичка ей така за късмет.

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени