Lotus homes

Защо в цяла Европа хората пренебрегват мерките срещу COVID-19 за да ходят на партита?

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 932 | Брой коментари 0
09:19 16.08.2020

 

По целия свят хората пренебрегват мерките, които имат за цел да ги предпазят от коронавируса. Някои просто не носят маски, а други се събират под мостове, в гори и изоставени сгради и купонясват, независимо дали има вирус или не. В САЩ, Великобритания, Франция и Германия както млади, така и стари не се съобразяват със заповедите на правителството и се събират на големи групи под прикритието на нощта за да танцуват.

Във Великобритания е забранено събирането на повече от 30 души на едно място. Но само през юли полицията в Лондон е спряла 500 незаконни партита. Обществото заклейми купонджиите като егоистични, безразсъдни и невнимателни. Но онези, които отиват на партитата, не виждат нещата точно така.

На 17 юли в Бат, Великобритания около 3000 души се събират в изоставена база на Кралските военновъздушни сили. "Беше като мини фестивал. Имаше 6 или 7 сцени, валеше дъжд, пътищата бяха потънали в кал, беше доста откачено", казва жена на име Ники, която пътува от Лондон до Бат специално за партито, пред Insider. По думите й купонът започнал в 12 вечерта и продължил чак до 4 сутринта.

"Тези партита вече се организират всеки уикенд. Доста купонясвахме през последния месец. Сега се наслаждавам на партитата повече, отколкото преди. Всичко е толкова ново, свежо, непредвидимо и много по-разнообразно ", добавя тя и признава, че е била на поне дузина такива партита от март, когато бяха наложени строги мерки за ограничение на разпространението на коронавируса.

Две седмици по-рано, на 4 юли, около 300 души се събират под мост на магистралата до Баркинг, Източен Лондон, за друг купон. "Музиката ни дава надежда за по-добър утрешен ден", казва жена, която е отишла на партито с две свои приятелки. Тя работи като охранител в Лондон. От 12 часа различни DJ-и пускат техно, но в 2 часа през нощта се появява полицията, която спира партито.

Локацията на събитието е разкрита едва няколко часа по-рано в тайна група в WhatsApp. Членовете на тази група трябва да потвърдят самоличността си чрез Instagram преди да бъдат допуснати в нея. Този начин на комуникация прави задачата на полицията да предотврати подобни събирания много по-трудна, споделя експерт пред Wired.

Онези, които са решили да посетят нелегалните партита, казват, че са отишли да се забавляват, но и са наясно с притесненията, относно заразата. "Това са партита, не са претъпкани. Не е като да си в клуб, където всички са натъпкани като пингвини", кзва Ники. Но все пак риска полицията да се появи и да разтури събирането съществува. Много хора са били и арестувани, но не заради това, че са решили да потанцуват, а защото са били агресивни или са продавали наркотици.

Предпазните мерки, които се взимат на партитата, са различни. Ник твърди, че някои хора носят маски и се опитват да спазват дистанция, ала е трудно да си дисциплиниран. "Идват и по-малко хора, защото не всички искат да нарушават правилата. Но останалите взимат мерки. Не пият от едни и същи чаши, уважават пространството си", казва тя.

Но жената, която работи като охрана в Лондон, казва, че всички идват на събиранията "заради музиката и не мислят за тази глупост". "Била съм на много партита, с много хора, но не съм чула някой да се е заразил с COVID-19", казва тя.

Ала трети купонджия, който също присъства на партитата, казва, че двама от приятелите му са дали положителна проба за коронавирус след като са били на събитие в гората. Но признава, че вината за това е само и единствено тяхна. "Да, играем си с огъня, но предвид обстоятелствата, хората са възможно най-внимателни. Всички са открити, когато се окажат заразени и винаги се изолират", уверява той и е категоричен, че не изпитва никаква вина, защото "тази връзка с хората храни душата му"./Днес бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени