Lotus homes

Заплати от десетки хиляди на месец в благотворителна фондация

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 355 | Брой коментари 0
09:00 06.11.2020

HelpKarma се определя като „най-прозрачната платформа за набиране на средства за добри каузи“, но се оказва, че може съвсем да не е така. Разследване на Мария Цънцарова от bTV стигна до заключението, че в отчетите ѝ липсват 2,27 млн. лв. IT специалистите взимат десетки хиляди лева заплата за поддържане на софтуера, а само техническият директор получава средно по 28 хил. лв. месечно.

Платформата е създадена от Константин Кръстев през 2017 и работи активно от 2018. Събира най-много средства за благотворителност – до момента е събрала 21 млн. лв. за дарения. Сумите, които са изплатили на дарители, обаче в този период са 13,5 млн. Тези пари са стигнали до хората в нужда. 5,19 млн. лв. стоят в банкова сметка на фондацията.Остава и един ресурс от над 2,27 млн. лв., които не се отчитат и не е ясно как са изхарчени. Процент от тях е отишъл за издръжка на фондацията, поддържане на софтуера и различни разходи относно развиването на дейността ѝ. И все пак – липсващата сума е прекалено голяма.

За осем часа дарители събират около 500 хил. лв. за малко бебе и негова трансплантация на черен дроб в Германия, а над 640 хил. лв. са събрани за борбата на българското здравеопазване срещу коронавируса. HelpKarma се определя като „най-мощният инструмент за набиране на средства“.

Оказва се, че най-голяма част от неизразходваните средства са дадени за възнаграждения на служителите. През 2019 сумата е 713 хиляди лева – три пъти повече, отколкото през 2018. Във фондацията работят 17 души, което означава, че заплатата на всеки от тях е около 4 хиляди лева на месец. 10 човека обаче са в IT екипа и от фондацията обясняват, че именно техните възнаграждения са най-високи.

„При нас хората са добре заплатени, работят изключително интензивно“, казва Константин Кръстев.

Средната заплата в IT отдела през 2018 е 3900 лв., а през 2018 пада до 1213 лв. – поне това сочат отчетите на фондацията според Цънцарова. Собственикът казва, че работи безвъзмездно, но техническият директор Славчо Славчев е взел 80 хиляди лева през декември 2019. Първоначално заплатата му е 22 хиляди лева, после става около 49 хиляди, а през 2020 г. е близо 40 хиляди на месец, сочат данните на bTV.

Кръстев обяснява това с „факта“, че ролята на Славчев е „много важна“, а самият технически директор казва, че работи в HelpKarma, защото подкрепя каузата. Получавал по-високи възнаграждения по друг договор от друга фирма.

Оказва се обаче, че липсва още една огромна сума пари. А Кръстев споделя, че тя е заради технически проблем с платформата PayPal през 2018. Пари са преведени в неговата лична сметка, а той ги върнал към фондация „следващата година“. Сумата не попаднала в отчета поради тази причина, казва Кръстев, а проблемът вече бил „решен“./ boulevardbulgaria.bg

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени