mycomputer.BG

Закриват 55 от 113 районни съдилища

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 137 | Брой коментари 0
08:03 10.06.2021

Трябва ли близо половината районни съдилища у нас да се преобразуват в териториални поделения? Плановете на Висшия съдебен съвет предизвикаха напрежение и протести на много места в страната. Протестираха дори магистрати и адвокати. Основното притеснение е, че достъпът до правосъдие в малките населени места ще бъде ограничен.

България е на четвърто място в Европейския съюз по брой съдии на глава от населението. На този фон от 133 районни съда в цели 55 има по-малко от трима съдии. В 10 от районните съдилища дори няма съдии и се налага да бъдат командировани магистрати от окръжни съдилища, за да се осигури гледането на делата. Предложението, което се разглежда във ВСС, е да се направи окрупняване, с което да се постигнат няколко цели - специализация, реално случайно разпределение на делата, по-равномерно натоварване на съдиите и обезпечаване с правораздаване там, където в момента съдии липсват. Твърди се, че това няма да попречи на хората да имат достъп до правосъдие. Общият принцип е да бъдат преобразувани съдилищата, в които има по-малко от трима съдии. Единственото изключение е Районен съд - Бяла, където съдиите са четирима, но са много по-малко натоварени от колегите си в Районен съд - Русе и по тази причина се предлага промяна.

Всички районни съдилища, в които има по-малко от трима съдии да бъдат закрити и да станат отделения към друг - близък до тях по-голям Районен съд, предлага работна група на ВСС.

Авторите на проекта признаха, че до момента не са успели да обяснят добре предложението си и отдават недоволството и съпротивата към промяната именно на този проблем./БНТ

 

 

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени