Lotus homes

За изходът от безизходицата или за живота, който носи смърт

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1079 | Брой коментари 0
16:25 21.01.2013

В последните две-три седмици България беше скована от ужас. Петчленно семейство беше открито в апартамента им в квартал "Гоце Делчев" - всички те бяха мъртви. Трагедията на семейство Савови ужаси всички. Кратко време след това трагедията се повтори. Този път в Пловдив. Четирима души бяха открити мъртви - млада майка на 28, двете ѝ деца - на 8 и 3 годинки, както и съпругът ѝ, на 32 години.

Тежката съдба на семейство Савови и на семейство Тепавичарови повдига много въпроси. Общото в двата случая е, че двамата бащи са бивши военни. До момента няма точна информация какво е предизвикало подобен инцидент. В случая на семейство Тепавичарови, както и при Савови, смята се, че бащата е избил семейството си и посегнал на живота си. Пистолетът, който притежава законно, е бил намерен до него. Това е повторение на драматичната случка в столичния квартал "Гоце Делчев".

Притеснително е, че в рамките на две седмици просто така две семейства сложиха край на съществуването си. В случая на Савови тиражана беше версията, че бащата е избил семейството, защото са изпитвали срам и неудобство от здравословното състояние на синовете си. Каква ли ще бъде тиражираната версия в случая на Тепавичарови? Страшно е, че започва да се формира тенденция. 

Тази тенденция ни навежда на мисълта, че отчаянието е минало всякакви граници на разумното. Ние не можем да знаем кое е подтикнало тези бащи да посегнат на собствените си деца. Но в нас се създава усещането на търсеният и открит изход. Той обаче не предполага бъдеще. Не и за тази България. Осезаемо е разследването, което може единствено да гадае. Добре изработени ли са психопрофилите на загиналите? 

Кое кара този "изход" от безизходицата да се превръща в тенденция? Работа на психолози трябва да формулира предпоставките и аспектите на това, което подтиква към масово убийство. 

Докога ще трябва да затваряме очи пред пътят, който води към никъде и толкова ли е невъзможно в страната ни да има адекватна помощ за хората, които се нуждаят от нея.

Не беше отдавна, когато в ежедневниците в страната се появи заглавието, че над 8 000, които имат нужда от психиатрична помощ, не са хоспитализирани. Причината е, че няма място за всички из лечебните заведения. След инцидента със семейство Савови редица психолози използваха медиите за параван, за да съобщят, че всеки пети в България има нужда от психиатрична помощ. 

Такава обаче, не може да бъде предоставена на всеки. Дали това е проблемът, заради който за кратък период от време си заминаха 9 души? Отговърът не е присъщ за нас - ние не сме експерти в тази област. Но приемаме за задължение да изразим по някакъв начин тревогата, която съпътства ежедневния ни работен процес. 

Трудно е всеки ден да се пише за тежки инциденти и изгубени животи. Още по-невъзможно е да се пише за масова трагедия, която очевидно обвзема нацията ни. Искрената ни надежда е, че някой ще обърне внимание към двата основни аспекта: финансов и здравен. 

Надяваме се, в близко бъдеще да не се налага да ви информираме за подобни семейни трагедии.

Екипът на PernikNews.com

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени