Lotus homes

За 12 години от България избягаха 53 000 медици

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 464 | Брой коментари 0
15:22 03.11.2020

Недостигът на лекари и сестри вкара болниците в България и Румъния в дълбока криза, пише немският Der Tagesspiegel, цитиран от 19 минути. Според изданието от 2007 г., когато двете страни бяха приети в ЕС, 53 000 медици са емигрирали на Запад, повечето в Германия. Статистиката е особено отчайваща на фона на стремглаво покачващия се брой на заразени с коронавирус. Но кабинетът Борисов сам призна, че сме 125-о място по задържане и на 121-во по привличане на таланти – професионалисти.

Статистиката на БЛС е по-скромна и сочи тревожни, но по-малки числа: годишно у нас завършват 650 лекари, а 450 от тях напускат страната. Само между 2015 и 2017 г. – кабинетът Борисов 2, България са оставили 1692-ма медици и са се установили в различни държави предимно в ЕС.

Проверка на Клуб Z показа, че в Германия например практикуват близо 1700 лекари с български паспорт, но има и една необхваната от статистиката голяма част наши лекари, които вече са получили германско гражданство.

Експертите от здравеопазването твърдят, че ако не се променят условията на работа в у нас и не бъдат създадени стимули за медиците да остават в страната, през идните 5-6 години България ще се изправи пред огромен проблем, тъй като средната възраст на лекарите в момента възлиза на около 55 години./medicalnews.bg

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени