Lotus homes

Второ училище в Перник с детски полицаи

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 12.12.2012 | Прочитания 877 | Брой коментари 0
16:47 12.12.2012

Не случайно е казано,че децата са нашето бъдеще.Всичко около тях е интригуващо и значимо.Няма по-приятна емоция от тази да видиш детска усмивка и плам в очите.Понякога си мислиме,че в този сив свят единствената радост на детето е компютърът.Но това далеч не е така.Доказват ни го постоянно служителите на ОДМВР- Перник, които организираха Детска полицейска академия. Пазителите на реда отделят от времето си,за да го посветят на най-святото ни, децата.

Днес стартира Детска полицейска академия (ДПА) в 5 СОУ.Първата ДПА в гр.Перник се провежда с ученици от 5 и 6 клас на ОУ "Иван Рилски".Ние имахме възможност да се присъедим към един от часовете на ДПА за децата от ОУ "Иван Рилски". Тогава хлапетата се запознаха отблизо с полицейската работа със служебно куче.Не биха достигнали думи,за да се опише интересът и вълнението,което ги топлеше в прохладния ден.Нямаха притеснение относно калта или страх от кучетата. Демонстрацията беше проведена директно в питомника на ОДМВР-Перник.Учениците видяха кучетата и условията,в които те живеят. Нетърпеливо очакваха демонстрацията да стартира.

В този момент от клетката си беше изведен Шон, напълно готов да покаже на какво е научен. При подаване на заповедта кучето се втурва и прескача всички препятствия.В същото време детските очи стават тройно по-големи от учудване и възхита.Следват ръкопляскания. Кучето се втурва в обратна посока и отново събира детските погледи. Може би в този момент учениците са си мислели,че няма как да бъдат впечатлени допълнително.Скоро разбират,че са били заблудени,защото специално за тях служителите на реда демонстрират хода на работата си.А именно - в багажника на кола се поставят гилзи от пистолет,а самият той се крие на друго място.За отрицателно време кучето ги намира.

Интересът на децата е толкова разпален, че не им се иска часът да свърши.Успяхме да ги попитаме преди да си тръгнат дали някой ги е накарал да участват в ДПА.Единодушно казват, че изборът е лично техен.Да не забравяме,че за да бъде едно дете част от ДПА, то полага изпит, който играе ролята на входящ в програмата. 

Получаваме и потвърждение на съмненията ни от повечето деца, че показното със служебно куче е едно от най-интересните събития, на които те са присъствали. 

Определено сме съгласни,че това е една повече от положителна инициатива.Така, дни след часа на възпитаниците на ОУ "Иван Рилски", сме поканени на откриването на ДПА за учениците от 5 СОУ. Очакванията ни са много високи и разбира се, оправдани.

Класната стая е пълна с деца, които искат да учат, да се запознаят отблизо с работата на полицаите.Първият час започва със забавна игра под формата на кръстословица.Отговорът на всяко запитване е вид професия и хлапетата от пети и шести клас не срещат никакви трудности.След като забавлението приключи подрастващите бяха запознати подробно с полицейската професия. Погледите им бяха вторачени първо в полицейската униформа, след това към радиостанцията. Специално за тях полицай Георгиев показва как полицаите комуникират един с друг чрез радиостанициите си.Стартът на академията продължава с обяснение с какво оборудване разполагар пазителите на реда.Фенерче, свирка с верижка, белезници с ключ, полицейска палка. Някои от присъстващите изявиха желание да изиграят ролите на полицай и нарушител на реда, който следва да бъде закопчан с белезници.Самата асоцияция предизвика кикот и широки усмивки.

Реакцията им прави инспекторът от Детска педагогическа стая, господин Пламен Асенов радостен.Самият той сподели, че е ентусиазиран от работата си с децата,което ние напълно разбираме. След само две срещи с ДПА сме удовлетворени,че малките имат желание да разберат, да научат.Сигурни сме,че вечер, когато са със семействата си, подробно описват това преживяване.

Учебният час е към своя край и трябва да стане ясно колко са разбрали и запомнили децата.Господин Асенов е избрал най-забавният подход, а именно чрез игра.На бял лист са посочени различни предмети, измежду които петокласниците и шестокласниците трябва да изберат кои са част от оборудването на един полицай.Играта предизвиква състезателния им дух и само след минута имаме първият готов отбор.

С това приключва и пърата среща на възпитаниците на 5 СОУ и Пламен Асенов.Убедени сме, че те чакат с нетърпение следващите си срещи с него.И ние по детски таим надежда,че ще бъдем поканени, защото след всяка среща сме положително заредени и при всички положения си тръгваме с усмивка на лице.

Хубавото е,че ДПА са с продължителността на учебната година и за това време малките полицаи ще имат възможността да се запознаят с абсолютно всеки детайл от полицейската работа.Може би твърде често тя е подценявана и то неправилно.Колкото повече човек разбира за тази професия, толкова по-близка тя става за него.Затова се радваме искрено,че от малки, децата се запознават с тези детайли на професията.

С думи не може да бъде описано,затова ви предлагаме и снимков материал.

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени