mycomputer.BG

Всеки пети с COVID-19 развива психическо разстройство до 3 месеца

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 484 | Брой коментари 0
08:28 11.11.2020

Много преболедували COVID-19 вероятно са изложени на по-голям риск от развиване на психични заболявания, съобщиха психиатри в понеделник, след като голямо проучване установи, че 20% от заразените с коронавирус са диагностицирани с психично разстройство в рамките на 90 дни.

Тревожността, депресията и безсънието са най-чести сред възстановените пациенти с COVID-19 в проучването, за които е установена, че са развили психични проблеми. Изследователите от британския Оксфордски университет също откриват значително по-високи рискове от деменция, която е състояние на мозъчно увреждане.

"Хората се притесняват, че оцелелите от COVID-19 ще бъдат изложени на по-голям риск от проблеми с психичното здраве и нашите констатации ... показват, че това е вероятно", каза Пол Харисън, професор по психиатрия в Оксфорд. Лекарите и учените по света трябва спешно да разследват причините и да определят нови лечения за психични заболявания след COVID-19, каза Харисън.

"(Здравните) системи трябва да са готови да предоставят грижи, особено след като резултатите ни вероятно са подценили (броя на психиатричните пациенти)", добави той.

Изследването, публикувано в списанието The Lancet Psychiatry, анализира електронни здравни досиета на 69 милиона души в САЩ, включително на над 62 000 случая на COVID-19. Констатациите вероятно ще бъдат същите като на засегнатите от COVID-19 в световен мащаб, казат изследователите

През трите месеца след положително тестване за COVID-19 един от петима оздравели са регистрирани за първи път диагностицирани с тревожност, депресия или безсъние. Това е около два пъти по-голяма вероятност, отколкото при други групи пациенти за същия период, казват изследователите.

Проучването също така установи, че хората с предшестващо психично заболяване са с 65% по-голяма вероятност да бъдат диагностицирани с COVID-19 от тези без.

Специалистите по психично здраве, които не са пряко ангажирани с изследването, казват, че заключенията допринасят за нарастващите доказателства, че COVID-19 може да повлияе на мозъка и съзнанието, увеличавайки риска от редица психични заболявания.

Марджъри Уолъс, главен изпълнителен директор на британската благотворителна организация за психично здраве SANE, заяви, че изследването повтаря опита на нейната благотворителна организация по време на пандемията./Дневник бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени