Lotus homes

Вода в яз. „Студена“ има за още 3 месеца, при по строг режим за селата трябват поне още 10 цистерни

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 2090 | Брой коментари 0
09:21 15.12.2019

В Перник вода в яз. „Студена” има за поне още 2-3 месеца, изчисляват експерти. Според хидролога от Су „Св. Кл. Охридски” доц. д-р Иван Пенков при сегашния приток и отток и наличните количества в яз. Студена водата в него ще стигне за поне 3 месеца. По думите му, единствената ефективна мярка е тоталната подмяна на водопреносната мрежа. Тя обаче е много, много скъпа и отнема значително технологично време.

Проф. Петър Калинков от Българска асоциация по водите (БАВ) смята, че сега наличните 4,3 млн. кубика са близо до мъртвия обем на язовира и полезното количество, което може да се ползва е към 2,5 млн. куб. м. „Останалата вода е по-близо до дъното на водоема и няма гаранция с какви качества ще бъде. Обикновено при мъртвия обем те силно се влошават и по отношение на съдържание на желязо, манган и сероводород.

Няма гаранция, че пречиствателната станция ще може да хване всичко”, обяснява професорът.

„Мъртвият обем на водохранилището е 1,3 млн. куб. м. Има вода за още 80-90 дни”, казва с оптимизъм инж. Валентин Анастасов, от екип към МРРБ, занимаващ се с ремонта на яз. „Студена“. „Положението не е толкова трагично. С режима ще се помогне, а ще падне сняг и дъжд и ще се напълни язовирът. Малко нещата се преиграват. Миналата година на 9 август язовирът преливаше. Максималният му обем е 25 млн. кубика”, допълва той. По думите му, главната причина за това, което става в момента е управлението на водите от МОСВ. Имало е инструкция да се държи язовирът на по-ниска кота от 21 млн. кубика или с 20% по-малко, за да не прелива. „Това важеше и за много други язовири и за това сега няма вода. От страх. От началото на годината притокът на вода в язовира е 4 пъти по-малък, отколкото през 2018-та. Миналата година имаше 42 млн. кубика приток, а а тази досега - 11 млн. кубика. Разликата е убийствена”, пресмята инж. Анастасов.

Относно задаващия се по-строг режим на водата, от ВиК дружеството в миньорския град уточниха, че имат 4 цистерни водоноски, но заради кризата ще им трябват поне още десетина. Най-вече за селата, където вода най-вероятно ще се пуска през ден./Монитор бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени