mycomputer.BG

Влак до София на всеки час - за това ще лобира Зорница Стратиева в бъдещия парламент

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 02.04.2021 | Прочитания 551 | Брой коментари 0
23:07 02.04.2021

Какви изводи следват от водната криза в Перник?

Всеки можеше да предвиди водната криза - а защо МОСВ не успя? Щом аз видях как яз. Студена се източва - от месечните графици в сайта на МОСВ, и от заявленията за достъп до информация. От самото начало подавах сигнали и предложения до МОСВ, участвах в протести, при това не бях единствената. Ако министър Нено Димов (сега арестант) не може да смята, поне да беше обърнал внимание на всички тези сигнали, от граждани, от експерти, от НПО.

Решение за бъдещето е яз. Пчелина, който е предвиден за индустриално ползване. А язовир Студена трябва да се пази стриктно само за питейни нужди, то това все още не е направено, дори в момента някакви кубици изчезват някъде.

Каква е позицията Ви относно големите замърсители на въздуха в град Перник?

Свидетели сме на продължителната безотговорност и липсата на контрол на публичните органи за експлоатацията на ТЕЦ-овете и промишлените предприятия в България. Остарели технологични съоръжения не отговарят на съвременните изисквания - например сероочистката на ТЕЦ Република е остаряла, не се инвестира въпреки високите цени на парното. Или например последната скъсана дига на сгуроотвала “7-ми септември” в Перник на 7.5.2020 г., чиято течна фракция, изтече от шламохранилището и причини екологична катастрофа в града, застрашаваща човешкото здраве и живот. Ще работя за създаване на индустриална зона за развитие на нисковъглеродна индустрия в Перник, която да създаде нови работни места в чисти производства. Защото алтернативните енергоизточници поевтиняват, цената на въглищата вече не е рентабилна, и след 10 години тия хора къде ще работят?

Какво мислите за проектите за златодобив в Брезник?

Липсва доверие, че инвеститорът ще използва модерни технологии - третират ни като страна от Третия свят, където няма контрол. Подобни намерения за златодобив бяха спрени чрез референдум в Трън, където хората показаха, че не желаят да жертват природата и поминъка си за неясни обещания. Смятам, че Брезник и Трън са едни от най-красивите градчета в Пернишка област. Те са богати на природни ресурси и биоразнообразие, с красиви панорамни гледки и с екологично чиста храна. Златодобивът, ще засегне околните населени места и разруши живота на хората там, които се занимават със земеделие или които търсят чист въздух, спокойствие и утеха извън градската среда. Последиците ще се чувстват години наред и ще бъдат засегнати поколения. И без това регионът е засегнат от демографската криза и процесът на обезлюдяване с подобни намерения ще продължи…

Кое е първото нещо, с което ще подобрите живота на перничани, като бъдещ народен представител?

Като народен представител ще предприема инициатива за подобряване на транспортните връзки със София, защото Перник е в една обща агломерация със столичния град. Ще настоявам да има влакове на всеки час от Радомир през Перник до София, които да не “терминират” на Централна гара, а да продължават за Подуяне, летище София и Гара Искър (за да не се налага прекачване). Като съвременни граждани на Европа се нуждаем от подобряване комфорта в обществения транспорт, затова ще настоявам за по-бързи влакове, чисти и удобникупета. По този начин перничани ще пътуват по-евтино и удобно всеки ден до София; а дори и по-бързо, защото ще избягват задръстванията на Княжево или при Суходол.

Но ако това е първият проблем за перничани, то след него следват още редица други проблеми, които трябва да се решат. Всички граждани на територията на областта трябва да бъдат запознати с решенията на висшестоящите и да им се даде възможност да реагират своевременно. Затова е необходимо да бъдат информирани, да имат правото да отстояват свои позиции и да участват активно. Ето това ще бъде гарант за гражданско общество, в чийто ръце е бъдещето ни.

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени