mycomputer.BG

Вирусолог: Поне 85% от населението трябва да са с ваксина за колективен имунитет

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 324 | Брой коментари 0
09:07 21.07.2021

Поне 85% от населението трябва да е ваксинирано, за да бъде постигнат колективен имунитет. Това мнение изрази по БНР вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

"Съвсем нормално е всяка държава да иска в по-висока степен да облекчи предстоящия удар от една нова Covid вълна", заяви тя във връзка с въвежданите в различни страни по света по-строги мерки срещу коронавируса.

Проф. Александрова съобщи, че по данни на Световната здравна организация вариантът делта е най-бързата версия на коронавируса до момента и най-добре приспособеният да се разпространява сред хората.

Проф. Александрова коментира като голяма изненада решението на Великобритания, където населението е ваксинирано 53%.

От вчера на Острова няма законови изисквания гражданите да носят защитни маски на закрити места, могат да се провеждат отново масови събития като концерти, премахнати са ограниченията за социална дистанция и нощните клубове могат да започнат да работят.

"Идеята беше, че там има голям брой ваксинирани хора и това, че в момента хората са повече на открито. Това решение беше посрещнато с голяма тревога от редица водещи здравни експерти, които напомниха, че точно в момента, когато делта вариантът се разпространява толкова скоростно и случаите се удвояват за седмица, не е време да се отпускат окончателно мерките", смята вирусологът.

Според проф. Александрова хората не са против ваксините, защото не искат за получат най-доброто за себе си и за близките си, а защото не са получили достатъчно информация за ползите от ваксинацията, или не се информират от правилното място.

"Всеки намерен от учените отговор, задава и нови въпроси. Пътят минава единствено и само през добрата информация и добрата комуникация", съветва тя.

Проф. Александрова не скри притеснението си, че разпространението на новия вариант делта  се разпространява по-бързо от предишния британски вариант.

Що се отнася до заболели след ваксинация тя потвърди, че според изследване на Израел, хората, които  са се заразили от коронавирус и след това са починали, са имали много съпътстващи заболявания./investor.bg

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени