mycomputer.BG

Върнаха слуха на дете и мъж с нов оперативен метод

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 298 | Брой коментари 0
07:18 18.04.2021

Върнаха слуха на двама души в Шумен чрез иновативен оперативен метод. Операцията беше извършена в местна болница от полски и български медици.

Пациентите са дете и мъж. 4-годишното дете е родено с дефект, а мъжът на 41 години е загубил слуха си след травма на главата. И двамата са в перфектно състояние след операцията.

Предстои им възстановителен период и рехабилитация преди да имат пълноценен слух. Няколко часа са били нужни на полските и българските медици, за да извършат поставянето на модерните импланти.

"Операцията представлява отваряне на костната част на ухото, която включва препариране на кожата зад ухото, където се поставя фактически устройството, отваря се охлювчето на средното ухо и вътре се въвежда много тънък, фин електрод, до 20 мм дължина, под милиметър ширина, който приема подадения от външното устройство сигнал от процесора и го превежда към сетивните клетки на вътрешното ухо", коментира началникът на Отделение УНГ към МБАЛ-Шумен д-р Красимир Бозов.

В България са единични случаите на подобни операции, а поставените импланти на пациентите в Шумен са първи за Североизточна България. Разходите по интервенцията се поемат от Здравната каса, предаде Bulgaria ON AIR.

"Когато преди 30 години започвах тази дейност в Полша, аз още отначало казвах, че никога не искам да бъда самотен, единствен в тази дейност. Същата ситуация имаме днес в България и колегите тук не пречат по никакъв начин на никой друг, на никое друго място да реализират същата програма. Това, което беше важно за нас, беше да предадем цяла редица от детайли и нюанси", добави проф. дмн Хенкрик Скаржински от Института по физиология и патология на слуха във Варшава.

Поставените слухови импланти са функционални до живот./Днес бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени