mycomputer.BG

Вълчев: Маски извън класните стаи, беседа за К-19 преди всеки час

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 317 | Брой коментари 0
16:48 17.08.2020

Това, което се стремим, учениците да стоят колкото се може по-малко време в коридорите. Ще се настоява за носене на маски извън класните стаи. Това каза образователният министър Красимир Вълчев пред Нова телевизия.

"Носенето на маски в коридорите е предпоставка да не се затваря цялото училище. Епидемиологът ще следи епидемичната обстановка. В началото на всеки час ще има 10-минутна беседа с децата за препоръките", посочи той.

По думите му учебната година ще стартира присъствено. "Ще бъдем готови, когато има установени случаи на болни деца или учители, веднага да премине в електронна среда. Относително сепаритизиране на паралелките - вътре в паралелките не можем да осигурим дистанция, но може да приложим разделяне на класовете", обясни министърът.

Според него е възможен компромис при деца със заболявания и уточни, че само по медицински причини някои деца могат да си останат вкъщи, като ще има компенсация с дистанционно обучение. "Ще се изисква медицинска бележка за по-трайно отсъствие", изясни Вълчев. "При болен ученик в един клас, съответният клас се карантинира", заяви още той.

"Организационните мерки ще бъдат препоръчителни. Ние ще дадем отворен списък препоръки", заяви още той.

Според Вълчев учителите са се справили добре с дистанционното обучение. Той смята, че е имало взаимопомощ между колегите. Има усилия да се обезпечават учителите. Предвижда се подпомагането на 30 лв. и 16% увеличение на възнагражденията.

Относно университетите - при тях има повече възможност за гъвкавост. Очаква се вузовете да правят т.нар. "превключване" на дистанционно обучение, но учебната година се очаква да започне присъствено./Кмета бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени