Управителят на МК "Св. Георги": Случаят „Лозенец” по света се нарича търговия на органи

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 516 | Брой коментари 0
08:54 10.06.2021

Навсякъде по света, случаят с болница „Лозенец”, се нарича търговия на органи. Това е нарушаване на всякакви норми, включително международни.

Това заяви пред БГНЕС бившият директор на болница "Пирогов" доц. Спас Спасков и настоящ управител на медицински комплекс "Свети Георги". Той припомни, че по времето, когато той ръководи спешната болница, се правят по 60 – 70 бъбречни трансплантации годишно от трупни донори.

„Тогава всичко минаваше през много инстанции. Винаги съм защитавал тезата, че при трансплантациите, заради много инстанции, са невъзможни такъв тип явления. Няма как тези дейности да са продължавали толкова дълго време без знанието на тези инстанции. Най-вероятно нещо се е премълчавало на всички равнища“, заяви доц. Спасков.

Според информацията, изнесена от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, в периода от 2019 г. до края на април 2021 г. в болница „Лозенец” са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори – донорите били племенници от Украйна и Молдова, а рецепиентите „чичовци” от Оман, Израел и други държави. Роднинска връзка между тях не е имало.

Когато се прави престъпление никой, който прави престъплението не дава точна информация за него, подчерта Спасков. Той е убеден, че е имало начин нарушенията да се предотвратят.

След извършване на действията има крачки да се провери дали нещо е правилно и ако не е правилно да не се повтаря, а тук става дума за нещо, което се е повтаряло, многократно, коментира още бившият директор на „Пирогов“.

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени