Lotus homes

Учени: Яжте зеленчуци, за да бъдете оптимисти

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 356 | Брой коментари 0
08:35 31.08.2020

Каротиноидите са здравословни съставки, които си набавяме от зеленчуците. Хората, които имат по-високо съдържание на каротиноиди в кръвта си, са по-склонни да мислят оптимистично за бъдещето, пише LiveScience.

Отдавна се знае, че има връзка между физическото и психическото здраве, но изследванията досега са били насочени основно върху неблагоприятното влияние на лошото емоционално състояние върху организма, посочва водещият автор на изследването Джулия Боуъм от Харвардския институт за обществено здраве.

Боуъм и колегите й искали да разберат дали е вярно обратното - дали оптимизмът и чувството за цел в живота се отразява ползотворно върху здравето.

Според предишни изследвания наличието на високо количество антиоксиданти в кръвта е маркер за добро здраве.

Затова учените решават да изследват съдържанието на 9 вида антиоксиданти (сред които витамин Е и каротиноиди като бетакаротин и др.) в кръвта на близо 1000 американци, мъже и жени на възраст от 25 до 74 години. Те дали на участниците да попълнят въпросници, чрез които да измерят степента им на оптимизъм.

Резултатите, публикувани в сп. Psychosomatic Medicine, показали, че оптимистите имат с 13% по-висока концентрация на каротиноиди в кръвта в сравнение с по-песимистично настроените хора. По отношение на останалите антиоксиданти подобни разлики не били открити.

Учените смятат, че по-високата консумация на плодове и зеленчуци сред по-оптимистично мислещите може отчасти да обясни резултатите. Те открили, че хората, които яли по две или по-малко порции зеленчуци на ден били значително по-малко оптимистични от тези, които консумирали по три или повече порции.

Но тъй като измерването е проведено еднократно, не става ясно дали оптимизмът води до по-високи нива на каротиноиди, или хората, които ядат повече плодове и зеленчуци имат по-позитивна нагласа към живота.

Изследване от 2009 г., обхващащо 100 хил. жени от САЩ, посочва, че оптимистите живеят по-дълго и по-рядко умират от рак или сърдечни заболявания.

"Настоящото изследване допринася с ценна информация към по-широката картина за това как оптимистите стават по-здрави," казва д-р Хилари Тиндъл от Питсбъргския университет./Обекти бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени