Lotus homes

Три форми на обучение предлага просветното министерство за новата учебна година

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 374 | Брой коментари 0
15:44 27.08.2020

 

В условията на коронавирус министерството на образованието предлага три варианта на обучение през новата учебна година предлага - присъствено, електронно и дистанционно. "Епидемичната ситуация в страната вероятно ще продължи и през следващите 10-12 месеца, което означава през цялата следваща учебна година", посочи министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг днес.

На 15 септември - по класните стаи

Окончателното решение на просветните и здравните власти обаче е учебната година да започне присъствено за всички, а решението за това е взето при преценка на баланса между правото на здраве и правото на образование. "Всички държави и образователни системи са изправени пред това предизвикателство. Ако оставим училищата затворени, рискуваме да причиним повече негативни ефекти върху децата, отколкото пандемията. Опитваме се да намерим баланса между правото на здраве и правото на образование", каза Вълчев.

Решение за крайно пълно и продължително затваряне на училищата, каквото се наложи през пролетта, никоя европейска държава вероятно няма да вземе, посочи Вълчев.

Две са стратегиите, предприети от другите европейски образователни системи: на смесено (хибридно) обучение, която предвижда разделение, редуване, разреждане на класовете. За този вариант България няма достатъчно преподаватели, както и достатъчно класни стаи. "Не би било удобно и за родителите да редуват една седмица на работа и една седмица вкъщи", поясни министърът. Вторият вариант, при който част от учениците присъстват реално в класната стая, а друга част се включват виртуално, също е неосъществим, защото учителите по думите на Вълчев няма да могат да са достатъчно полезни за всички ученици в двете среди едновременно.

Българското просветно ведомство е избрало съчетанието от двата модела: присъствено обучение с максимално разделение на паралелките за всички и преминаване на електронно обучение за паралеките, в които има заразен ученик. "Досега по време на грипните или дървените ваканции имахме средно 10% загуба на учебно време, занапред няма да има такова, защото системата има опита за дистанционно обучение в електронна среда", посочи Вълчев.

Здравното и просветното министерство предстои да вземат окончателно решение при какъв процент заразени жители в област или община (праговете ще бъдат определени на 1000 или на 10 000 души за всяка област от страната) училищата там ще преминават на електронно обучение.

В закона за изменение и допълнение на Закона за училищното и предучилищното образование, който предстои следващата седмица да бъде гласуван на второ четене в Народното събрание, част от тези промени са отразени. Другите промени в наредбите ще бъдат гледани също следващата седмица от парламентарната комисия по образованието.

Мерките в училищата

На сайта на МОН са публикувани насоките за работа на училищата в условията на коронавирус (в прикачения файл), които включват общи и препоръчителни мерки. Общите мерки включват предимно здравни протоколи и организационни правила, които да се прилагат от всички училища и които са задължителни. Препоръчителните мерки включват идеи и решения, от които всяко училище избира и прилага доколкото и където е възможно.

Насоки за училищата при коронавирус

Списъкът с препоръчителни мерки е отворен за промени, като всяко училище е свободно да съставя свой списък, а всички списъци с мерки ще бъдат публикувани на сайта на министерството, обяви Вълчев.

Веднъж седмично родителите ще бъдат уведомявани за епидемичната ситуация в училището, а извънредно - при заболял учител или ученик.

Възможност за електронно обучение

Вълчев обяви още, че ще се разреши за отделни ученици формално, без смяна на формата, временно за период до 30 дни да се преминаване в особена форма на обучение, която съчетава самостоятелно и електронно обучение. Възможностите ще са по медицински причини и разрешителен режим при определени условия. Тази промяна ще бъде внесена между първо и второ четене на закона за образованието.

Вълчев подчерта, че тази форма на обучение е временна, само за предстоящата учебна година.Когато учениците от отделна паралелка по решение на РЗИ в резултат на положителен PCR тест на ученик са поставени под карантина, паралелката продължава обучението си в електронна среда за периода на карантината, след което се връща обратно в училище. Същото се отнася и за няколко или всички паралелки в училището, ако са поставени под карантина.

В случаите на отсъствие на начален учител поради положителен резултат от PCR тест учениците от паралелката продължават обучението си в електронна среда за периода на карантината, след което се завръщат обратно в училище.

В случаите на отсъствие на учител, преподаващ в повече от една паралелка, поради положителен резултат от PCR тест, при осъществяван близък контакт на учителя с ученици от повече паралелки, учениците от всички тези паралелки преминават към обучение в електронна среда от разстояние за времето на карантината, след което се завръщат обратно в училище. Ако обаче са спазени изискванията за осъществена дистанция с учениците, обучението им продължава присъствено в училище със заместващ учител.

Със списъка със заболявания, при които децата ще учат от вкъщи, можете да се запознаете тук.

Това не означава "широко отваряне на вратата", подчерта Вълчев, като уточни, че по този начин ще се удовлетворят и исканията на родители, с които проведе срещи през изминалите дни, които искат да имат възможност сами да решават дали децата им да посещават клас или да се обучават дистанционно.

"Ако родителите се страхуват и искат детето им да остане вкъщи, то може да премине в самостоятелна форма на обучение. Тя не е по-добра алтернатива обаче", подчерта Вълчев.

Той обяви още, че министерството се е споразумяло със социалните партньори за допълнителна ставка от 15 лв. на час за учителите, които ще дават допълнителни консултации на нуждаещите се ученици.

По думите на образователният министър така или иначе има около 10-15% деца, които "имат проблем с ежедневната посещаемост" на училище. "Това са деца от семейства, в които липсва отговорност на родителите", каза министърът.

Оценки и отсъствия ще има

И в електронната, както в присъствената форма на обучение оценки и отсъствия ще има, подчерта Вълчев. "Оценки - във всички случаи, отсъствия - в синхронна форма на обучение в електронна среда, а в асинхронна форма на обучение ще бъде променена нормативната наредба така, че да се поставя оценка за участие и неучастие", заяви той.

Дистанционно обучение - в 15-20 училища

Ще бъдат обособени 15-20 училища като центрове за дистанционно обучение, които ще го провеждат. Обучението там ще започне в края на септември или началото на октомври, посочи Вълчев. МОН планира да увеличи броя на часовете в тази форма, както и на учителите, които я подсигуряват. "В тези училища това ще бъде организиран втори образователен процес с допълнителни часове на учителите или допълнителни учители", каза Вълчев.

Един такъв център ще може да обхване ученици от много училища, дори от повече от една област.

Смяната на формата на обучение обаче ще е трудно за децата, защото това означава включването им друго училище, друга паралелка, други учители. Ще му е трудна и реинтеграцията след това, когато се върне в своето училище, посочи министърът. По проучвания на министерството на образованието 16% от родителите предпочитат дистанционна форма на обучение поради страх за здравето на децата си./Дневник бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени