Lotus homes

Топспециалист със съвети как да не качим килограми по празниците

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 326 | Брой коментари 0
06:58 02.05.2021

Яжте най-много 4-5 яйца за Великден, козунаците максимално с 3 Е-та, съветва специалистът по диетика и хранене проф. Донка Байкова.

- Проф. Байкова, предстоят празници. Има ли как да не качим много килограми по празниците?

- С информираност за начина, по който се приемат вкусните ястия, може да предпазим себе си и близките от излишно натоварване на организма. Домакинята е тази, която предлага, сервира и отсервира видовете кулинарни шедьоври на близките си. Храната в стомашно-чревния тракт се подрежда на нива. Тя не се разбърква и за да дадем възможност на организма да се справи с различните и висококалорийни храни, може във всеки хранителен прием да се предлага по една основна празнична храна. Например – сутрин предлагаме парченце или две козунак. Той може да се поднесе с кафе, чаша изцеден сок или цитронада. В 10 часа като подкрепителна закуска може да се изпълни ритуалът с пожеланията за здраве и берекет с чукане на яйцата. Красиви и боядисани, те трябва да стоят в хладилника, а не на стайна температура, защото рискът да се развалят и да имаме неприятности със стомаха, е голям. На масата може да има кана със смути, парченца ябълка, чай или кафе. На великденския обяд традиционно се консумира агнешко месо. Домакинята може да го предложи леко охладено, тъй като овчата лой се топи и на стайна температура и бързо се втвърдява. Ако е леко охладено, ще се видят парченцата мазнина и може да се отпрепарират. Самата домакиня може да го направи и да сервира агнешкото на тънки жулиени, а не в огромни порции. По този начин ще се изконсумира дозирано количество от това висококалорично месо. Това е добре за хора с висок холестерол, кръвно и т.н. Агнешкото месо не е подходящо за всички около трапезата. То е богато на пурини, които в човешкото тяло се трансформират в пикочна киселина и може да се изостри евентуална подагра или раздвижат показателите на кръвта. За да не качим килограми, препоръчвам агнешкото да се сервира с гарнитура от сезонни зеленолистни зеленчуци – репички, зелена салата, лук... Да се оставят дроб-сармата и картофените гарнитури за друг хранителен прием. Към 16 часа за десерт може да се консумира отново вкусен козунак или яйце. Вечерята, ако има такава, да е по-лека - например зелена салата с варени яйца или с месо, може лека риба.

През втория ден може да е подобно менюто, може да се сервира дроб-сармата, картофи със зеленолистни или други салати. След това в два последователни дни се прави разтоварване. Приготвя се за хранене нещо съвсем леко, дояждат се яйцата към салатите. Може да се направи таратор, млечна или шопска салата, зеленчукова супа. Така последните мастни капчици, които са се появили в знак на преяждането от 2-3-дневния период на преяждане, са първите в клетките, които разграждаме, защото организмът ги счита за нови и първо те се разграждат.

- Колко яйца е допустимо да се ядат на ден?

- Не повече от 4-5 на ден. Важно е и да не се смесват напитките – да си позволим един вид питие, а не няколко. Да не се предозира с ракийката и да не се приема на гладно. Да се приемат най-много две чаши вино, една бира или 100 мл концентрат.

- Може ли да приготвим диетичен козунак и кой козунак е качествен?

- Не бих казала, че има. Традиционната рецепта на здравословния козунак е да бъде съставен от брашно, мляко, захар, мая, яйца, натурални добавки – сухи, плодове или ядки. Препоръчвам да не се разчита на евтиния козунак с много Е-та и изкуствени цветове.

За яйцата искам да кажа, че оцветената част от багрите са алергозиращи и може да се отключи уртикария, болки в стомаха, а децата да станат свръхактивни. Затова, ако има оцветена част, тя трябва да бъде изрязана. Ако подобни оцветители, консерванти и Е-та има и в козунака от магазина, може да стане свръхкомбинация на технологични добавки – Е-та, а те алергизират и дори може да се отключи астматичен бронхит. Качествените козунаци са от натурални продукти. Съветът ми е да консумираме козунаци или направени от нас, или с не повече от 3 Е-та. Когато има повече от 3 непознати съставки върху етикета – написани като химически названия или с код Е, значи, че този козунак е ароматен, но с много технологични подобрители. Тоест е рисков за здравето./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени