Lotus homes

СЗО: Ефектите от коронавируса ще продължат десетилетия

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 424 | Брой коментари 0
07:55 01.08.2020

 

СЗО заяви, че въздействието на пандемията коронавирус ще се усеща десетилетия наред, след като Комитетът за спешни случаи на организацията оцени ситуацията шест месеца след като обяви тревога за вируса, съобщи АФП.

Новият коронавирус е убил близо 675 000 души и е заразил най-малко 17,3 милиона, откакто се появи в Китай миналия декември, според данни от официални източници. Комитетът за спешни случаи на Световната здравна организация, състоящ се от 18 членове и 12 съветници, се среща за четвърти път по време на кризата с COVID-19.

„Отрезвяващо е да мислим, че преди шест месеца, когато ми препоръчаха да обявя извънредно положение за обществено здравеопазване от международна важност, имаше по-малко от 100 случая и нямаше смъртни случаи извън Китай.“, заяви шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус в началото на срещата.

„Пандемията е здравна криза веднъж на един век, последиците от която ще се усещат през следващите десетилетия“. Комитетът може да предложи нови препоръки или да измени съществуващите, отбелязва АФП.

Въпреки това има малки съмнения, че СЗО ще промени статуса на пандемията от най-високото ниво на тревога - обявено за първи път на 30 януари. СЗО беше остро критикувана за това колко дълго й отне да обяви международна извънредна ситуация. САЩ, които обвиниха организацията, че е твърде близка до Китай, официално започнаха оттеглянето си от СЗО през юли.

Агенцията също беше критикувана за препоръките, които се считат за късни или противоречиви, по-специално относно носенето на маски или начините на предаване на вируса.

"Много научни въпроси са разрешени; на много остава да се отговори", каза Тедрос.

„Ранните резултати от серологични проучвания рисуват последователна картина: повечето хора по света остават податливи на този вирус, дори в райони, които са преживели тежки огнища.

Много държави, които вярваха, че са минали най-лошото, сега се борят с нови огнища. Някои, които са били по-малко засегнати в първите седмици, сега регистрират нарастващ брой новозаразени и смъртни случаи. А някои, които са имали големи огнища, са ги поставили под контрол.", допълни шефът на СЗО.

Силно рестриктивните блокади, наложени за справяне с пандемията по-рано тази година, предизвикаха икономически сътресения и ефективна ваксина може да бъде единственото дългосрочно решение на силно заразната респираторна болест.

„Въпреки че разработването на ваксина се случва с рекордна скорост, ние трябва се научим да живеем с този вирус и трябва да се борим с инструментите, с които разполагаме", каза Тедрос./Дарик

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени