mycomputer.BG

Стефан Кръстев: И в условия на пандемия успяхме да върнем над 6 000 000 лева стари задължения

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1086 | Брой коментари 0
08:31 28.08.2020

"Дълговете на Община Перник към началото на тази календарна година бяха малко повече от 34 млн. лева. В момента са малко под 28 млн., тоест за първото полугодие успяхме да изплатим 6,300 млн. лева задължения в условията на пандемия и сериозни намалели приходи", съобщи в Сутрешния блок на БНТ заместник-кметът на Перник Стефан Кръстев.

По думите му разплащанията са били възможни заради строгата фискална политика на Общината през първата половина на година - не са били поете нови задължения, а върху разходите е упражняван сериозен контрол.

"Това даде и друг резултат - финансите на Община Перник бяха извадени от оздравителния план на Министерство на финансите", добави той.

До запориране на общински сметки се е стигнало заради необслужване на споразумение за разсрочено изплащане на стари задължения от 2016 година.

"Още пред 2018-та е образувано дело във връзка с неизплащането на тези суми и това доведе до получаването в сряда на покана от съдебен изпълнител за доброволно изпълнение. От сумата от 2,041 млн. лева главницата е 1,510 млн., а всичко останало са лихви, такси и разноски по делото, които са се трупали в резултат на неглижирането на проблема с необслужването на дълговете от предишните ръководства на Община Перник", обясни Стефан Кръстев.

Той заяви, че сметките на общината не са запорирани и тя е изплатила дълга си "още в сряда, при получаването на поканата, изцяло и накуп задълженията си към "Топлофикация" от 2,041 млн. лева".

"Няма заплаха сметките ни да бъдат запорирани", заяви Кръстев и подчерта, че няма заплаха за реализирането на големите инфраструктурни проекти на Община Перник.

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени