mycomputer.BG

Според бивш директор на "Пирогов" съмнителните хоспитализации не водели до източване на НЗОК

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 138 | Брой коментари 0
09:41 11.06.2021

Съмнителните хоспитализации в "Пирогов" не са довели до източване на НЗОК. Това мнение изрази бившият директор на болницата Спас Спасков в ефира на bTV. Според Спасков точно в този случай не става въпрос за източване на касата, тъй като заради кризата с COVID-19 болниците се финансират по различен начин.

Припомняме, че в момента се извършва проверка в болницата заради данни за съмнителни хоспитализации. Става въпрос за пациенти лекувани от коронавирус, но по-късно приети отново с диагнози като цироза и бъбречна недостатъчност. "Сега те получават пари не за извършена работа, а за исторически бюджет – 85% от парите, които са получили за предишната година", коментира Спасков. По думите му проверката има по-скоро дисциплиниращ ефект и е възможно да има пропуски и грешки в документацията. "Това не довежда до финансов резултат. Болницата не получава пари по клиничната пътека. Сега болниците не се захранват от пътеки, а с пари на базата на миналогодишните приходи", коментира Спасков. По думите му ако се върнем към старата система на финансиране, което би било правилно, тогава вече ще говорим за източване на НЗОК./Actualno.com

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени