mycomputer.BG

Снимки, запечатали храбростта на Българската армия се пазят в музея в Перник

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 06.05.2021 | Прочитания 245 | Брой коментари 0
07:23 06.05.2021

6 май – Ден на Храбростта и Българската армия

Още със създаването на Българската армия, Денят на Храбростта започва да се чества.

 На 1 януари 1880 г. с указ №1 на княз Александър Батенберг е учредено отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле и това е първият военен орден на свободна България - орденът  „За храброст“.

  На 9 януари с указ №5 е учреден Денят на храбростта за който е определена датата 23 април, когато се чества паметта на Св. Георги Победоносец. През 1916 г. България преминава от Юлианския към Грегорианския календар и 1 април става 14 април, а Българската православна църква взема решение празничният ден на светеца, олицетворяващ храбростта, да се отбелязва на 6 май (нов стил).   По време войните 1912 – 1918 г., денят на Българската армия се чества в бойни условия, на фронта. Прави се отслужване на панихида за загиналите, молебен за живите, преглед на войсковите части и тържествен обяд. Празникът на Българската армия е един от най-старите в националния календар.

Снимките, които публикува РИМ-Перник са дарение от семейството на Симеон Котев Бумбаров от с. Извор, участник в Балканските и Първата световна войни, офицер от 53 пехотен резервен полк, награден с кръст за храброст /р. 1885 – 14.04.1922г./.  Фотоси от 6 май 1917 г., Цитат от книгата „Перничани, картини от Освободителната война“

 „Както Христос Бог се покачи сам на кръста за спасението на человеците, така и Вие жертвувахте живота си за спасението на своите братя – роби. Отлетеха вашите възвишени души, земята погълна тленните ви останки, но вашите подвизи и вашите свещени имена нема да изчезнат. Те ще стоят в паметта на всички български поколения...“

НЕКА НА ТОЗИ ДЕН ДА СЕ ПРЕКЛОНИМ ПРЕД ЗАГИНАЛИТЕ БЪЛГАРИ ПРИ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ВОИНСКИЯ СИ ДЪЛГ.  ПОКЛОН ПРЕД ДУХА НА БЪЛГАРСКИЯ ВОЙНИК И НЕГОВИТЕ СЛАВНИ ПОДВИЗИ В ИМЕТО НА БЪЛГАРИЯ!

Текст: Силвия Нотева, Регионален исторически музей Перник

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени