mycomputer.BG

Ще станат ли ваксините срещу COVID-19 задължителни?

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 838 | Брой коментари 0
09:45 09.04.2021

СЗО отправи сериозни критики относно темпа на ваксинация срещу COVID-19 в Европа. Според организацията имунизацията върви твърде бавно. Ще запазим ли правото си на избор да не бъдем ваксинирани или имунизацията ще стане задължителна?

"В момента има задължителна ваксина, защото наредбата, която има в България за ваксините, ги разделя на две - едните са препоръчителни, а другите са задължителни. Всеки един от нас при раждането си подлежи на задължителна ваксинация", каза адвокатът по медицинско право Мария Петрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите й ваксините срещу COVID-19 трудно ще станат задължителни, тъй като коронавирусът не попада в обхвата нито на СЗО, нито българската наредба позволява такова нещо.

"Ако трябва да се промени нормативната уредба и ваксината срещу Ковид да стане задължителна - това е много дълъг и труден процес. Те винаги са доброволни, така че никой, никога и за нищо не може да ни задължи. Когато говорим за задължаването й, ние подлежим на определени санкции", допълни Петрова.

Тя коментира изказването на доц. д-р Ангел Кунчев, в което той се обяви за задължителна ваксинация на всички служители на домове за възрастни хора.

"Никой не може да хване хората и да ги ваксинира насила. Изказването му вероятно е породено от неговото огромно желание да опази общественото здраве, но от друга страна е в абсолютен разрез с правните принципи. Никой не може да бъде задължен против волята му да се подложи на нещо такова, може единствено впоследствие да бъде глобен и да търпи някакви негативни последици от това свое поведение. Докато нормативната уредба е такава, никой няма да бъде уволнен, защото не се е ваксинирал", категорична е юристката.

Мария Петрова подчерта, че трябва да си мисли и за хората, които не могат да се ваксинират по здравословни причини.

"Бизнесът е в капан от самото начало на пандемията, защото е противопоставен между мерките, които държавата прилага и нуждите на обществото. Ако бизнесът иска да намери разумно решение - такова има", добави тя и посъветва от бранша да проведат добри информационни кампании на тема "Ваксини и имунопрофилактика"./Днес бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени