Lotus homes

Родителите без обезщетения, ако училището само мине онлайн

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 409 | Брой коментари 0
08:53 12.11.2020

Социалното министерство готви промени Дават пари като за карантина за деца до 14 години, които учат дистанционно

 След разнобой в страната, здравният министър прати вкъщи учениците от 5 до 12 клас

Патова ситуация с липсваща техника и обезщетения за родители, които трябва да гледат децата си, ако останат вкъщи, се оказа основната причина едва под 100 училища у нас да преминат в дистанционна форма на обучение. Проверка на „Монитор“ показа, че ако онлайн образованието не е наложено с централно решение на властта, техниката за него трябва да се осигурява от самите родители и училищата. Още по-сериозен е проблемът с работещите родители, които нямат финансова алтернатива, ако се наложи да останат вкъщи, за да гледат децата си. По закон те имат право на обезщетение само ако хлапетата се окажат карантинирани заради болен съученик или учител. Ако сами поискат децата им да се обучават онлайн или пък такова решение се вземе от директора на школото, пари не им се полагат

Това е и основната причина за сериозния разнобой в исканията на семействата и самите учители. Във вторник преподаватели от цялата страна заплашиха с масови оставки и отпуски, ако училищата не бъдат разпуснати изцяло (виж карето).

Заради драматичната ситуация и стремглаво нарастващия брой болни обаче от социалното министерство обмислят разширяване на COVID целевата помощ. Социалната помощ за родители на деца под карантина ще важи и за децата, които ще учат онлайн. Това ще стане възможно чрез изменения, които готвят в социалното министерство, разясниха оттам пред „Монитор“. Въпрос на обсъждане е за кои класове обаче ще важи разширяването на обхвата на целевата помощ.

Според Закона за закрила на детето деца до 12-годишна възраст не могат да остават сами у дома. От социалното министерство увериха, че в най-кратки срокове промените ще са факт. Към момента COVID целевата помощ е насочена към родители на деца под карантина, останали без доходи и без възможност за работят в този период. Доходен критерий за тази помощ има и тя е 610 лева начислен от семейството.

Стойността е 610 лева за пълен месец или реципрочно за дните, в които детето е под карантина. Когато и двете деца са карантинирани, помощта за цял месец е 915 лева. Семейната помощ могат да получават също самоосигуряващи се родители, които също гледат дете под карантина, не могат да работят дистанционно от вкъщи или безработни родители без право на обезщетение или той е под 610 лева на месец.

Новата помощ е за семействата, в които родител ползва неплатен отпуск, за да гледа дете или деца до 14 години, поставени под карантина заради COVID-19, а след разширяване на обхвата и ще се ползва и от родители на деца, учещи в онлайн среда. Исканията се подават лично в дирекциите социално подпомагане, по пощата, чрез имейл или през Системата за сигурно електронно връчване, както е и до момента.

По нормативна уредба към момента има няколко възможности за превключване към онлайн обучение. С промените в Закона за предучилищно и училищно образование още преди старта на новата учебна година родителите получиха три варианта да оставят детето си вкъщи. Те имат право да изберат ученикът да премине в електронна среда за период от 30 дни до края на извънредната епидемична обстановка по здравословни причини, ако присъствието му в клас поставя живота или здравето му в риск. Детето може да се обучава от вкъщи и ако живее с хора, които са в риск.

Третата възможност е по избор на родителя  при и след разрешение на регионалните образователни инспекторати. И в трите случая родителите трябва да гарантират възможността да осигурят устройства за подготовката на учениците вкъщи. Когато училището не може да осигури дистанционно обучение на своите ученици, те ще бъдат прехвърляни към един от дистанционните центрове за обучение. Те обаче все още не са стартирали работа, защото няма школа, които да са посочили, че не могат да подготвят учениците онлайн. След старта на учебната година  дистанционно вкъщи останаха около 1000 ученици – половината по здравословни причини, другата по желание на родител. Когато преди около месец обстановката в страната се усложни, здравното министерство посочи кога и при какви условия даден клас или училище ще преминават в дистанционна форма на обучение. Според тях при отсъствие на и над 20% от присъстващите в дадена паралелка ученици тя ще преминава на неприсъствено обучение./Монитор бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени