mycomputer.BG

Решено: Пускат водата за Радомир през помпена станция "Крапец"

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1591 | Брой коментари 0
20:14 15.07.2020

 

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров, областният управител  инж. Емил Костадинов, кметът на Радомир Пламен Алексиев и управителят на ВиК Борислав Иванов направиха оглед на помпена станция „Крапец" и карстов извор „Врелото", за да видят възможностите за възстановяване на резервно водоснабдяване  на община Радомир. Те обсъдиха предстоящите ремонти и оформянето на документите.

Решението за проблема беше взето след обсъждане между министър Димитров, зам. - министъра на МРРБ Николай Нанков и областния управител на Перник.Коментирани са били различни варианти за аварийно и трайно решаване на проблема с водата в населеното място.

„Сигурен бях, че с обединени усилия ще решим проблема с водата на Радомир. За пореден път област Перник получи безценна подкрепа от правителството, за да се избегнем възникването на бедствена ситуация. Продължаваме да работим в тази насока до окончателното решение на проблема ", заяви инж. Костадинов.

Той поясни, че за съжаление една от основните причини, довела до сегашната ситуация, освен цялостното намаляване на водата във всички водоизточници, са големите загуби следствие на множеството аварии.Те,от своя страна, се дължат на остарелите довеждащи водопроводи.

"Областният управител ме информира за гласуваната декларация от общинските съветници в Перник. В нея те изразяват загриженост и солидарност към жителите на община Радомир и призовават държавните институции да предприемат необходимите действия по закон.Решихме да подадем по 100 000 кубика вода за месец  от "Крапец" през "Врелото",коментира министър Димитров.

"Търсим друго трайно решение,  с което Радомир да може за години наред да си реши проблема с водата. Този водопровод утре може да дефектира. Те трябва да имат поне още едно нормално захранване,  както Перник в момента е облагодетелстван и черпи от два язовира - "Бели Искър" и "Студена" . По същия начин трябва да решим и проблема на Радомир.В цялата страна масово сондажите падат, сушата се отразява", посочи още министърът.

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени