mycomputer.BG

Пулмолог: Това, че си ковид положителен, не значи, че животът свършва

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 659 | Брой коментари 0
08:07 19.11.2020

Това, че си ковид положителен, не значи, че си обречен, че животът свършва. Хората имат нужда от едно изясняване.

Това заяви пулмологът д-р София Ангелова по БНТ. Тя обясни, че първото нещо при положителен тест е да останат вкъщи, да бъдат изключително спокойни и да приемат много течности, да проветряват дома си, да поддържат връзка с личния лекар и да приемат медикаменти по негов съвет. Да се отпуснат, да релаксират, да четат любима книга - да поставят тялото си в покой, което ще помогне за скъсяване на оздравителния процес. А той е до 14 дни, уточни специалистът.

Тя бе категорична, че става въпрос за борба с вирус, а не с бактерии, и лечението не се повлиява от антибиотици. 70% от пациентите на домашно лечение са получавали антибиотик, без да имат нужда, каза още д-р Ангелова. Само при 10% от болните е имало инфекция, която се лекува с антибиотици. Трябва да бъдем предпазливи в употребата на антибиотици, защото след това има опасност да остане антибиоточна резистентност, допълни пулмологът.

Д-р Ангелова призова хората да не се плашат от високата температура, която е водещ симптом при 80% от заболелите. Тя е защитна реакция, при висока температура вирусите загиват, обясни експертът. Към нея може да се появи кашлица, а след това и задух. Единият вид задух е да не можеш да поемеш пълноценно въздух, задушаваш се, но това е израз на паниката, на страха. Когато обаче има задух с повърхностно дишане, с накъсване на думите, този човек трябва да бъде прегледан и тогава да се прецени за болнично лечение. Това са 15% от заболелите, а 5% са тези, които имат нужда от интензивни грижи./frognews.bg

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени