mycomputer.BG

Проучване: ГЕРБ и БСП спорят за първото място, ДПС и Демократична България за № 4 при вот сега

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 893 | Брой коментари 0
09:46 02.11.2020

Ако парламентарните избори бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 27,1% от българските граждани, за БСП – 26,3%, за „Има такъв народ“ – 18,6%, за ДПС – 8,3%, за Обединение „Демократична България“ – 7,6% и за „Изправи се. БГ“ – 3.9%.

Това показват данните на Институт „Рего“, който проведе първото си социологическо изследване на политическите и електорални нагласи през октомври. Директор на института е политологът Калоян Методиев, който бе началник на кабинета на президента Румен Радев. 

Данните показват вота на твърдо решилите за коя партия или коалиция ще гласуват. Към днешна дата може да се прогнозира сигурното участие в следващия парламент на ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“, ДПС и Обединение „Демократична България“.

Висок е делът на нерешилите за коя партия или коалиция от партии ще гласуват (не е изключено част от тях да не упражнят правото си на глас) – 20,3%. Този висок процент предполага, че може да се стигне до съществени размествания в прогнозираните позиции. Трябва да се отбележи и сериозният дял на отказите от интервюиране, включително и страх от свободно изразяване на политическите нагласи сред анкетираните.

Двете водещи интриги, които следват от данните са за първото и четвърто място. ГЕРБ и БСП практически са с изравнени позиции и социологически паритет. Сходна е ситуацията между ДПС и Демократична България, които си оспорват четвъртото място.

„Има такъв народ“ на Слави Трифонов среща сериозни симпатии, но все още е нов и непознат като политически проект, който се свързва единствено с лидера му и медийната му кариера. В този смисъл на партията липсва политическа легитимност.

Все още несъздадения проект на Мая Манолова гравитира около 4 %, но е далеч от каквато и да е устойчива прогноза за сигурно попадане в следващия парламент.

Обединените патриоти и Воля много трудно биха се доближили до изборната бариера. Атака и „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов остават под 1 на сто. Оттам насетне няма политически субекти, които да се определят като витални и да предизвикват съществено обществено внимание.

Данните показват отчетливо ниско доверие на българските граждани към мнозинството институции. Нито една не успява да събере повече от половината доверие на избирателите. Пълно и голямо доверие в съд, прокуратура, парламент, правителство и президент имат съответно едва 8,1%, 9,7%, 9,8%, 15% и 31.1% от изследваните лица. / offnews.bg/

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени