Lotus homes

Политика или шоу

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 430 | Брой коментари 0
15:34 26.04.2021

“Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш”, беше написал известният белетрист Николай Хайтов. Очевидно втората политическа сила в настоящия парламент се готви за лятно шоу и нови избори с надежда да получи достатъчно гласове, че да управлява самостоятелно.

Едномесечното им мълчание за политическите им намерения и отказът им, макар и представен като “временен” да приемат превърналият се в тяхно знаме мажоритарен избор, обаче показаха единствено шикалкавене и бягство от отговорност. Която едва ли ще им бъде простена от избирателите, редили се на дълги опашки в дъжда, за да гласуват за промяна.

А и до нови избори може и да не се стигне. Третият мандат още не е връчен. И е логично да го получи някоя от групите, която вече е дала знак, че ще се опита да излъчи правителство предвид все по-утежняващата се обстановка и необходимостта от спешни действия за справяне с кризата.

А се вижда, че тя се задълбочава. И не са само пандемията, приемането на Плана за възстановяване и развитие, напрежението между Запада и Изтока. Има искания за увеличение цената на газа със 16%, парното и топлата вода също поскъпват. Което означава, че ще трябва да се актуализира бюджетът. Затова са необходими действащ кабинет и Народно събрание.

Има още време, за да надделее разумът. А и парламентът не е това, което беше – да подпечатва еднолични решения. Започва да си връща ръководните и контролните функции, каквито са му вменени по конституция. Простотиите отстъпват на вече приемливи дискусии. Така че идва решаващият избор – политика или шоу! Отговорът на пръв поглед не е лесен. Тези, които се канеха да “изчегъртват” едва ли ще се откажат от намеренията си и сигурно ще разчитат на “площадната” демокрация отново. Но и разумните гласове в новия парламент не са малко. Всъщност, достатъчни са, за да има правителство, което да ни изведе от кризата./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени