Lotus homes

Политическа драматургия в НДК

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 19.01.2013 | Прочитания 1168 | Брой коментари 0
14:20 19.01.2013

Днес, по време на осмата Национална конференция на ДПС в НДК, беше направен опит за покушение срещу Ахмед Доган. Нападателят е 25 годишен младеж, криминално проявен, от Бургас. Вече е известно и името на момчето - Октай Енимехмедов. Картинката, която стигна до всички зрители беше меко казно - грoзна. 

Този опит за покушение предизвиква редица въпроси. Известно е, че Ахмед Доган е един от най-охраняваните политици в България. По време на Националната конференция, охраняващите в НДК са били от СДВР и НСО. Това моментално провокира въпроса как така НСО пропуска човек, носещ в себе си газов пистолет и два ножа? Възможно ли е наистина слабата връзка в тази ситуация да е охраната? Или си говорим за умело подготвена политическа сцена?

Парламентарните избори са събитие, което стремително лети към нас. Всички знаем, че освен това за спечелването им, политиците използват всякакви похвати за набиране на електорат. Несъмнено ДПС разполага с твърд такъв, но в последно време ставаме свидетели на съмнение от страна на политическия елит в избирателите. Говорим си за тази явна необходимост от преброяване на електората - такъв похват може да смятаме, че е и референдума на 27 януари. 

Това ни кара да си зададем въпроса - това политически театър ли е, което видяхме? Доколко е възможно някой да се приближи до лидера на ДПС, в момент, в който той говори? На подобни събития е почти невъзможно, за когото и да е, да се качи на подобна сцена. Особено предвид факта, че НСО се грижат за реда на събитието. Друг въпрос е как така тези толкова подготвени и тренирани хора пропускат пистолет и два ножа. 

Появи се информация, че въпросният Октай Енимемехмедов е присъствал на конференцията като делегат. Това навежда на мисълта, че ДПС са запознати с тази персона и е логично да знаят, че младежът е криминално проявен - наркоскандали, нанасяне на тежка телесна повреда. В този смисъл изглежда удобно такъв човек да бъде допуснат до подобно събитие. Явно е, че ДПС търсят шум около себе си, но дали това е цената, която са готови да заплатят.

Друг странен момент е "един куршум". Историята помни сериозни покушения срещу сериозни политици - Линкълн, Кенеди. Ясно е, че когато мерника е вдигнат, похитителя е добре подготвен. Колко готов е бил Енимемехмедов да извърши покушение с един патрон и пистолет, който засича? Може да се каже, че това пасва перфектно към един политически дирижиран скандал. В месеците преди изборите случилото се днес ще бъде повод за много разговори и активна агитация от страна на ДПС. 

Разбира се, не е възможно да пропуснем и реакцията на големи имена в политиката - мелето в НДК. В историята нито един похитител не е бил тачен, това е повече от ясно, но нормално ли беше да бъдем свидетели на меле? Видни политици показа ярост, злоба и лошо възпитание. Повече от 10 човека трудно бяха откъснати от 25-годишния бургазлия. Ритници в главата и по цялото тяло нанесоха хора от калибъра на Лютви Местан. Къде беше охраната на НСО в този момент? Това беше допуснато за придаване на смут в цялата картина или..?

Непонятно остава и невъзможността НСО да се справят със симпатизантите на ДПС, които продължаваха ескалацията. До толкова голяма степен, че Октай Енимемехмедов беше съпроводен от НДК с видими синини, подутини, окървавен.

Цялата тази създала се ситуация провокира нашия интерес. Не един човек може да потвърди, че да се "завъртиш" около Доган е невъзможно - тогава как при него, на Национална конференция, се появява мъж с пистолет? Този мъж, ако е решен да извърши немислимото, защо застава очи в очи с Доган без да търси изпълнение на своята мисия - обикновено в драматичния театър се отнема минута време за връзка между действащите лица? Трето, този млад мъж е решил да извърши подобно нещо изцяло неподготвен: пистолет, който засича, с един патрон?! Четвърто, как е възможно покрай НСО да се премине с арсенал от оръжия? Пето, как ДПС определят за делегат криминално проявен без да имат притеснения? Случилото се ли беше крайният продукт на желание? Защо всичко това се случва днес, в месеците преди изборите? И по-важното - как се случва подобен инцидент на може би третия най-добре охраняван политик в България?

Изборите наближават, а всички сме наясно, че това не е чиста игра. Политическите похвати прекаляват, а цената е властта. ДПС са партия с твърд електорат, но времената са такива, че този електорат има нужда да бъде пробуден. Колко време ще слушаме за опита за покушение и до каква степен той ще бъде политически похват за съчувствие и нови гласове в изборния ден? Трудно е да повярваме, че подобна ситуация е лесно изпълнима. А ако е, то нямаше ли други политици, които да са по-малко обичани от Ахмед Доган? И да подчертаем факта, че излиза така, сякаш Доган не е обичан от собствените си избиратели - Октай Енимемехмедов.

Всеки сам преценява.

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени