Lotus homes

Отбелязваме 16-те Световни дни за борба с насилие, основано на пол в условията на глобална пандемия

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 352 | Брой коментари 0
12:09 25.11.2020

От 25 ноември (Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените) до 10 декември (Денят на човешките права) се отбелязват 16-те дни на активизъм срещу насилието, основано на пол.

Кампанията е стартирана от активисти от учредителния институт за глобално лидерство на жените през 1991 г. и продължава да се координира всяка година от Центъра за глобално лидерство на жените. Инициативата е насочена към правителствата, гражданското общество, женските организации, младите хора, частния сектор, медиите, системата на ООН за обединяване на  усилия за борба с глобалната пандемия на насилието срещу  жените и момичетата.

По данни на ООН през  2019 г. 243 млн. жени и момичета по света на възраст между 15 и 49 години са били подложени на физическо и / или сексуално насилие от интимни партньори.

В началото на месец март 2020 г. в страната ни бяха регистрирани първите случаи на COVID-19.Последвалото извънредно положение и мерки за предотвратяване разпространението на вируса поставиха в деликатна и кризисина ситуация стотици хиляди семейства в България. Вследствие на пандемията във всички страни, включително в България, се отчита увеличаване на случаите на насилие в семейството.

Домашното насилие се проявява във всички нива на обществото и във всички общества по целия свят. Особено сега в условия на пандемия социално-икономическият натиск и страховете нараснаха и ние сме свидетели на глобално увеличаване на домашното насилие.  Наред със здравните рискове и последиците от самото заболяване, причинено от COVID-19, се повиши и рискът от домашно насилие и други форми на насилие.

Въпреки кризисната ситуация и рязко увеличаване на случаите на заболели от COVID-19 в страната ни, екипът на Фондация “П.У.Л.С.“ продължава да работи и да консултира хора, пострадали от насилие- в момента посредством мобилно консултиране или чрез Messenger и Viber, както и да предоставя 24- часова закрила на нуждаещите се в двата кризисни центъра към организацията.  Фондация „П.У.Л.С.“осигурява закрила и подслон на над 20 жени и деца, пострадали от насилие и консултира над 100 човека ежеседмично.

 

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени