mycomputer.BG

Опасна измама в нета: Хапчеха за алкохолици, илачи за отслабване

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 405 | Брой коментари 0
07:09 04.08.2020

Търговци залъгват алкохолици, че ще спрат да пият, ако взимат хапчета. Обещанията им са, че хапчетата “Alkozeron” щели да спрат напълно жаждата за алкохол, независимо от стадия на алкохолизъм. Продуктът извеждал от тежък запой за 24 часа и възстановявал работата на черния дроб и увредените вътрешни органи, пише „Труд“.

Според търговеца вместо да давате пари на лекарите-нарколози за терапии без ефект, трябвало да си купите лекарството за 69 лв., намалено от 138 лв.

При проверка на продукта в интернет откриваме абсолютно същия сайт - близнак на този, в който рекламират Alkozeron, но с капки против алкохолизъм “Alkotox”. Единствената разлика е, че при този продукт са описали “натуралния състав” на течността - мащерка, царевица, шипка, корен Кудзу, жълт кантарион, малц, мента, прополис, млечен трън. Според билкарите единствено коренът от Кудзу и екстракта от жълт кантарион имали минимален ефект към потискането на зависимостта от алкохола, но разбира се временно.

Твърдението, че и двете хранителни добавки били единствените безопасни на пазара, не е доказано чрез никакъв сертификат или проучване. Традиционно заблуждаващата реклама създава фалшив персонаж на лекар, който препоръчва само това лекарство. Тук този метод не е използван за заблуда на потребителя, но открихме друга “слабост” на търговеца - използва едни и същи снимки на хора, които е взел от търсачката Google, и им сменя имената, историята и дори адресът в различните езикови версии.

По този начин Анна, на 52 г. от София, чиито съпруг е алкохолик от 13 години, се оказа Вера на 53 години от Русия, а историята й е същата. A едва 25-годишният алкохолик Евгени от Варна, се оказа Николай от Казахстан.

В крайна сметка и тримата доволни клиенти на продукта са измислени персонажи. А това според Закона за защита на потребителите се смята за заблуждаваща реклама и се наказва със солена глоба. Единственият проблем е, че търговецът е регистриран в зоната на Панама, което прави нашите власти практически безсилни.

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) предупреди, че се продава опасна корейска хранителна добавка за отслабване „Clinic K Clinical weight-loss formula”. Към момента няма данни за наличието й в България.

Хранителната добавка съдържа веществото сибутрамин, което е забранено за влагане в такива субстанции и е потенциално опасно за здравето на потребителите. За съставката е известно, че при продължителното лечение със сибутрамин има риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания при пациенти с наднормено тегло.

Продуктът се разпространявал в социалните мрежи, както и в електронни платформи като Алиекспрес, като хранителна добавка за отслабване, която може да бъде закупена и от други страни, поради което БАБХ апелира хората да са с изострено внимание при покупката на подобни продукти през интернет. Особено важно е да се прегледа добре съдържанието на продукта, съветват експертите. Наша проверка показа, че продуктът е спрян от продажба в сайтовете, които са имали наличностите му до момента. Но е възможно отново да се върне на пазара, както се е случвало и с други опасни хранителни добавки.

При съмнение за наличие на вещество, която носи риск за здравето, хората могат да подават сигнали към Агенцията по храните на горещия телефон 0700 122 99 или през онлайн платформата на сайта.

Една четвърт от българите, които ползват интернет, пазаруват онлайн, като тенденцията е броят им да се увеличава. Всъщност, за последните пет години делът на хората у нас, които купуват най-различни продукти в интернет, е нараснал почти тройно - от около 10% през 2012 г. - до около 30%. Сред търговците в интернет се откриват и измамници, които спекулират със здравето на хората и продават ненадеждни продукти с огромна надценка.

Съветите на експертите са да използвате доказани сайтове. Чрез реклами във "Фейсбук", със спам в електронната ви пощата или случайно, е възможно е да попаднете на сайтове, които предлагат стоки или на апетитно ниски цени, или на високи, но с твърде много обещания и доволни клиенти.

Друго важно нещо е да има адрес и контакти на търговеца. Ако няма – то търговецът не иска да се свържете с него, което е съмнително. Експертите съветват да внимавате дали името на сайтът, от който поръчвате, не е фалшиво, а за да е защитена връзката, е нужно да има малко изображение на катинар пред името на сайта./Днес бг


 

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени