mycomputer.BG

Областна комисия „Военни паметници" разгледа постъпили искания от общини и инициативни комитети в област Перник

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 28.11.2019 | Прочитания 232 | Брой коментари 0
14:05 28.11.2019

Във връзка с постъпили документи от общините Брезник и Радомир за изграждане на военни паметници, от инициативен комитет със седалище в гр. София и от Министерство на отбраната, се проведе заседание на Областна комисия „Военни паметници".

То бе водено от заместник областния управител Иво Иванов и на него бяха разгледани представените документи от горепосочените общини. Комисията взе решения същите да бъдат изпратени в Министерството на отбраната за съгласуване.

Представител на Община Радомир запозна присъстващите с идеята за изграждане на военен паметник на загиналите в Балканските войни, Първата и Втората световни войни в кв. Върба.

Вторият документ, който се разгледа на заседанието, бе представен от Община Брезник, където се планира поставяне на военен паметник на загиналите във войните за Освобождение и Национално обединение на България в село Гигинци. Предложението е на местно сдружение и има положително становище от Община Брезник.

Бяха разгледани и писма, свързани с изграждането на паметник на четирима убити горяни от Област Перник, за който комисията направи констатацията и излезе с решение, че такъв вид паметник не е в нейната компетенция, тъй като същия не представлява военен паметник по смисъла на Закона за военните паметници. В тази връзка ще бъде върнат официален отговор до Инициативния комитет направил предложението.

Друг въпрос на разглеждане бе по получен сигнал от Министерство на отбраната за разминавания в реализиран проект в с. Студена. В писмото е посочено, че вместо да бъдат стационарно експонирани две оръдия от лявата и дясната страна на войнишки паметник в двора на църквата, същите са оставени на безстопанствено съхранение в района на детската площадка.

Областна комисия „Военни паметници" взе решение да бъде създадена Междуведомствена комисия, която да извърши оглед на място и да изготви предложение, което да представи пред областния управител.

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени