Lotus homes

Няма опасност от запрашаване от сгуроотвал „7-ми септември”

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 163 | Брой коментари 0
08:57 20.07.2021

„На шламохранилище „7-ми септември” през последната година не се извършват никакви дейности по експлоатацията му от страна на „Топлофикация Перник”. Тази година, през месец май и юни, с почва бяха засипани всички открити участъци, от които при бурен вятър би могло да се вдигне прах и да се замърси въздуха в района. Останалата част от сгуроотвала е заета от естествена растителност- ракита, върби, шавар и дребни храсти. Докато засипвахме източната част от депото бяхме изградили  оросителна инсталация“ – съобщи директорът на „Топлофикация“ Перник Ясен Кацаров.

 „Успоредно със засипването на почва, постепенно демонтирахме тази инсталация, тъй като имаше опасност да я унищожим при засипването със земна маса. В момента сухите участъци от сгуроотвала са засипани с почва, а на останалата част има растителност. Към днешна дата има изготвен технически проект за рекултивация на сгуроотвала. Той е даден за съгласуване, одобрение или допълване в РС ПАБ. Получихме  от там положително становище, което сме изпратили в РЗИ-Перник за здравно становище. Изпратили сме проекта и в РИОСВ-София, където ни изискаха допълнителна информация в съответствие с Наредбата за оценка за въздействие върху околната среда. Допълнителната информация сме предоставили своевременно в екоинспекцията. Очакваме следващите стъпки, които ще предприеме РИОСВ София. Решението е на екоекспертите. В Наредбата за ОВОС са ясно и конкретно разписани изискванията в такива случаи. След като получим разрешение за строеж, имаме пълна готовност да започнем веднага реализирането на изготвения проект за рекултивацията на сгуроотвала. Оросителната инсталация, която беше изградена и работи един месец, докато извършвахме насипването на откритите участъци с почва,  е демонтирана и прибрана. Техниката ни е в наличност и при необходимост може да се транспортира и монтира за много кратко време”, поясни Ясен Кацаров./източник dnesiutre.bg

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени