Lotus homes

Нова велоалея ще радва софиянци

от PernikNews
Последно редактирана на: 12:55 16.11.2012 | Прочитания 895 | Брой коментари 0
12:55 16.11.2012

 

До 2015 година София ще се сдобие с най-дългата и най-скъпа нова велоалея,която ще свърже столичния квартал "Люлин" с Банкя.

Участници в разработването на проекта са взели основните велоорганизации.

Трасето ще бъде с дължина 9.5 км, а за изграждането й са предвидени 3.5 млн. лева. Предназначението й ще бъде за отмора и развлечение, с което според програмата се цели създаване на "връзки с атрактивните околности на града". Община София  се надява с такъв вид велоалея да осигури приятни условия за колоездене, с което да се приканят повече хора да карат колела.

Общата дължина нови трасета за колела ще бъде 66 км за периода 2013 до 2015 г. . За отмора и развлечение ще бъдат изградени велоалеи от 2.3 км за 800 хил. лева в Борисовата градина (от бул. "Евлоги  и Христо Георгиеви" до бул. "П. Яворов"), в Южният парк - 1.7 км за 500 хил. лева и в отсечката от кръстовището на  бул. "Вапцаров" с бул. "Черни  връх" - "Хладилника" - ул. "Сребърна" до  западния вход на зоопарка ще има алея от 1.6 км за 520 хил. лева.

 Южният парк също ще разполага с транзитно трасе (от кръстовище бул.  "П. Тодоров" - бул. "Гоце Делчев" до  кръстовище бул. "Черни връх" - бул.  "Никола Вапцаров") с дължина 1.5 км за 400 хил. лева, по бул. "България" (от бул. "Гоце  Делчев" до Околовръстен път) - 2.2 км за 770 хил. лева, както и по бул. "Тодор Каблешков" (от бул.  "Братя Бъкстон" до бул. "Цар Борис III") с дължина 0.4 км за 140 хил. лева и връзка от 3 км за 2.5 млн. лева между жк "Младост" (Студентски  град) - център (стадион  "В. Левски - Интерпред).

Седем километра ще свържат "Люлин" с центъра за 2.7 млн. лева.


Ремонти ще протекат на вече съществуващите трасета в Южния парк (около НДК - бул.  "Витоша", бул. "Фр. Нансен" до бул. "България") за 400 хил. лева и по бул. "П. Евтимий" (от 20-о училище - ул. "Княз  Борис I") до Френската гимназия (ул. "Г. С. Раковски") и връзка с Южен парк, I  част, за 200 хил. лева.

В програмата е записано, че подобряването на качеството и развитието на градската система ще подпомогне превръщането на София в модерна и развита  европейска столица. Търси се начин за стимулиране на гражданите да  предпочетат и използват алтернативни и здравословни форми на  транспорт - колоездене и ходене. Очаква се и намаляване на катастрофите и задръстванията и оттам положителен екологичен ефект.

В момента в столицата има изградена 28 км веломрежа. До 2006 г. са създадени общо 6.6 км, а останалите след са изградени след това.

В документа е отбелязано, че трябват нормативни промени в законите, за да се постига по-добър резултат от изграждането на велоалеите.

Написани са и няколко изречения за създаването на услугата "обществен транспорт" под формата на публично-частно партньорство. Нейното функциониране обаче се предвижда след като се изградят основните велотрасета в София.

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени