Lotus homes

Над половината лекари у нас са жертва на агресия

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 290 | Брой коментари 0
07:24 05.08.2020

Близо половината от българските лекари са ставали жертва на вербална агресия, а 7% и на физическа. Всеки четвърти медик у нас с хипертония. Това показва изследване на  социологическа агенция „Тренд",  в което са участвали над 1000 лекари от цялата страна и 1207 души, заети в други сфери. Анкетата е направена по поръчка на БЛС.

Изследването показва, че медиците у нас страдат повече от  хронични заболявания в сравнение с работещите в другите сфери. 47% от лекарите казват, че изпитват психическо изтощение на работа. Проблемът е най-голям при лекарите между 40 и 60 години, като по-високи са стойностите при жените.  Групата лекари между 40 и 60 години работят най-много часове. Медиците с над 60 часа труд седмично са и близо 6 пъти повече в сравнение с хората, развиващи се в други професии.

26 на сто от медиците у нас страдат от хипертония, показват резултатите от националното изследване. За сравнение, хипертония имат 15% сред работещите в други сектори у нас.  11% имат хронични болести, докато при работещото население това са само 2%. Данните показват, че и в двете изследвани групи заболеваемостта има пряка връзка с възрастта./Кмета бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени