Lotus homes

Културата като чалга – за и против

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1007 | Брой коментари 0
10:00 10.12.2013

Поп – фолкът или чалгата се заражда в началото на 90 – те год.на XX – ти век и днес този жанр музика е най – слушаният в България. Нормално е, както всеки друг вид музика, така и този освен своите песни да носи и определени културни модели на поведение, които в следствие се превръщат в модели на подражание от определена общност хора.

Точно по тази причина чалгата трябва да се разглежда не само като музика, а като начин на мислене и поведение, като неизменна част от ежедневието на българина.

Социологически погледнато поп – фолкът се слуша най – вече от младото поколение българи. Според данни от НСИ към април, 1999 г. 93 % от българското общество слуша поп – фолк.

Чалгата, наричана още попфолк, турбо – фолк или едно – поп ( на македонски и на сръбски: Турбо – фолк, на румънски: Manele), е термин, обозначаващ стил в популярната музика в редица балкански страни. По времето на социализма в България на база естетическите норми на изкуствоведска критика този жанр е забранен. Започва развитието си с появата на „Хисарския поп", популярен още през 80 – те години на 20 век. Всъщност това, което различава чалгата от народната музика е това, че кара хората да подскачат и да щракат с пръсти, освен това само трябва да се заслушате по – внимателно в текста на песента и веднага ще разберете дали е чалга. Нищо, че има много народни песни, със закачливи текстове, те са далеч

по – смислени от днешните безсмислени или подтикващи към сексуални извращения песни.

Във всички стилове музика могат да се открият плюсове и минуси и проблемът действително не е в самите стилове и изпълнители, а по – скоро в превръщането на даден стил от изкуство в продукт за трупане на пари. Оттам – нататък роля играе само и единствено обществото доколко то ще предпочете да се носи по течението и да превърне нечии модели на поведение в свои.

Всеки вид музика възпитава ценности, независимо какви са те.Чалгата в България моделира мечтите и стремежите на масовата част от българското общество и най – вече на младото поколение хора. Идеалът за визия, маниерът на поведение, желанията – голяма част са присвоени от чалга изпълнителите и техните песни. Немалка част от нашия етнос смята, че доказано ниската култура на младите българи, е в следствие от възпитанието, което те получават от родителите си.

Може би донякъде те са прави, но не трябва да се забравя, че все пак човек получава две възпитания: първото – от родителите си, а второто – това, което той сам дава на себе си.

Първото и характерно нещо за представителите на поп – фолка е техният скандален начин на обличане, който за съжаление днес за много млади момичета са превърнали в безспорен етикет, който те така грижливо спазват. Приемаме, че всеки има право на собствен вкус за това, как иска да изглежда.

Но в унисон със стила на обличане, чалгата провокира и едно демонстративно екстравагантно и предизвикателно поведение. Няма да е преувеличено, ако кажем, че масовата част от почитателите на чалга музиката съвсем явно демонстрират сексуалност и арогантност, в заимствани от своите идоли. Ето това вече не е само чалгата, която слушаме в градския транспорт, в заведенията, по улиците, това е чалгакултурата, обхванала цялото българско общество. Нормално ли е за една немалка част от младите момичета в България основна цел и стремеж да са силиконовия бюст и белия мерцедес?

 

За съжаление чалгата е навсякъде – и в политиката, и в културата, образованието и в медиите !!! Всъщност работата с компютър на голям процент от тийнейджърите се свежда до това да свалят mp3 и да браузват из нета, за да споделят тракове от торентите с чалги и снимки на "фолк" изпълнители...

Освен всичко това... сигурно си спомняте новините преди време, които гласяха следното: "Бе свален и скандалният билборд на кабеларката пред Софийския университет „Св. Климент Охридски", на който Азис и Китаеца, голи до кръста, се целуват.

В столицата постерите са общо 14. Кметът Бойко Борисов е разпоредил демонтирането им и то за сметка на фирмата, която ги е поставила, казаха от общината. ” Няма „чалга култура“. Има простотия, селяния, глупост… !

Друг е въпроса, че простотията в държавата е взела застрашителни размери.

Кич, ниска култура, липса на ценности. Вижте телевизиите – какви ли не простотии, някои от които дори са срамни. Вижте чалгата в предаванията. Флагман на политическата чалга стана БТВ. От Слави до Бареков – все чалга и нагласени коментари, кротост пред чалгата, вдигане на имидж срещу пари ... Морално пропадане !!!

Но ако си направим един малък опит – да погледаме 20 минути MTV и после – 20 минути някоя наша фолк телевизия – от тази гледна точка – ще си дадем сметка, за каква бездна и каква разлика става дума. От едната страна е веселбата и човешкото веселие – най – естественото човешко състояние. От другата страна са извратените видения на античовешка бездушност в широка гама – от мрачни кошмари, до панаир на суетата. От веселба още никой не се е повредил, но от гледане на MTV човек наистина може да мръдне. Не ви ли прилича на пряко включване от лудницата? Наистина погледайте я 20 – 30 минути, дори и насила, за да си дадете сметка, каква трябваше да бъде културата на българските деца, ако я нямаше чалгата... Ако не ви стига, послушайте и джаз (запазената марка на хард – снобарите) – да се депресирате още малко. След 40 минути на такова "културно мероприятие", никой не може да ви обвини, ако посегнете към ракията от хладилника и дистанционното, за да си пуснете фолк канала. Кошмарите и извратените психопати на MTV са нагледната илюстрация на "новата глобална култура". Естествено е, че никой нормален човек не иска да има нищо общо с нея. Тези на които чалгата им е крива, не си дават сметка, че ако не беше тя, щяхме да си намерим нещо друго подобно – нямаше как да няма контра реакция на лудостите. И у нас пропагандата на глобализма навъди извратени "творци на изкуството", бездарни музиканти, луди театрали, луди художници и всякакви луди, които плачат за китайска културна революция, но слава Богу никой не им се връзва, освен най – дивите снобари.

 

Културата като чалга може да бъде всякаква. Да, има момичета, които приличат и се обличат като фолк диви и се държат като такива. Да, те се държат арогантно, надменно и си мислят, че целият свят е в краката им. Да, те продават телата си. Да, те излъчват секс и не се срамуват от това, напротив те се гордеят с това. И да мъжете от своя гледна точка няма как да приемат на сериозно тези момичета, и да те искат само секс от тях. Културата като чалга е пошла. Но нека да не обвиняваме само чалгата за стила на обличане, на държание и на мислене на младите хора днес. Да, тя има вина, но ако не беше този стил музика щеше да бъде друг. Кой знае можеше да бъде и по зле! Много хора казват, че музиката определя човека, но за мен човек сам трябва да избере какво да го определя. Сам да избере дали да следва чалга културата или метал културата, или хаос културата, или пък, да не следва ничия култура, освен тази която сам си наложи.

Раждаме се свободни и от нас зависи, дали ще продължим да живеем свободно или ще си сложим стени са съзнанието, които ще ни ограничават. Свят пълен с подлост, лицемерие, пошлост и всякакъв вид простотии, ние сами избираме кога, къде, как, какво и защо да правим или да мислим. От нас зависи дали ще бъдем овци или пастири. Въпросът е, вие какво избирате да бъдете!

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени