mycomputer.BG

Кризата удари всеки пети малък търговец

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 528 | Брой коментари 0
08:52 09.11.2020

Въпреки края на карантината и отпускането на мерките през лятото, коронакризата удари всеки пети малък търговец, оборотите на дребно продължават да регистрират значителен спад спрямо лятото на 2019 г. Само към края на първото полугодие оборотът в търговията на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, намалява с 18.1% спрямо същия период през 2019 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). През юли показателят е надолу със 17.5%, а през август – с 12.2 на сто.

От статистиката става ясно, че спадът се забавя, но все пак остава двуцифрен. Тенденциозно най-голямо понижаване бележи търговията с текстил облекло, обувки и кожени изделия, която намалява с между 22-27%. На второ място като спад е търговията с компютърна и комуникационна техника, където свиването е между 9-21%. Оборотът в търговията на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки намалява с между 7-22%. През разглеждания период ръст има при онлайн търговията на дребно, който през август достига 43.1 на сто. За сравнение, през юли увеличението е в размер от 22.2%. Любопитно е да се отбележи, че на месечна база НСИ отчита увеличение в показателя, който за периода юни-юли варира между 0.1-0.9%. През осмия месец пък този растеж е в размер на 2.6 на сто.

Спадът доведе до масови фалити и затворени обекти. За да стимулират търговците, хазяите смъкнаха наемите на търговски обекти с между 30-40%, коментираха за „Монитор“ от Българската ритейл асоциация (БРА). Данните сочат, че спад има и при таксите за управление. От БРА посочват, че търговията със стоки, които не са от първа необходимост - дрехи, обувки и играчки, е пострадала най-сериозно по време на пандемията. Според тях потребителите са станали изключително пасивни по отношение на пазаруването си, като изключение правят покупките за пазарската кошница. Именно заради това много от малките компании фалираха, но средните успяха да се задържат на повърхността в зависимост от заделените буферни средства за непредвидени разходи. С пандемията се справиха и някои от големите вериги, които предварително бяха инвестирали в дигитализацията си - те имат е-платформи за пазаруване. Според председателя на Националното сдружение на недвижимите имоти (НСНИ) Добромир Ганев потреблението у нас се възстановява най-бавно спрямо останалите страни в Европейския съюз. Според него смъкване в цените на имотите няма - наемодателите предпочитат помещенията им да останат празни, вместо да намалят цената на наема. Данни на роден сайт за недвижими имоти сочат, че средната цена на магазините над 50 кв.м, които се отдават под наем в столицата, е 2402 евро, или близо 4700 лв. За квадратен метър от обектите трябва да броим средно по 14.56 евро (28 лв.). „Ако има нови ограничителни мерки, ще има много проблеми на този пазар – търговските и офисните площи са най-засегнати не само в България, но и в световен мащаб“, категоричен бе Ганев.

Точен разчет колко от наемодателите са свалили цените няма, тъй като не всички наеми у нас се регистрират в Агенцията по вписванията. В списъка попадат само тези, които са със срок над 5 години. Договорките за цените започват още в началото на пандемията, като първоначално те са били със срок до края на извънредното положение. Впоследствие се постига съгласие за намаляване на наемите до края на годината./Монитор бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени