mycomputer.BG

Какви трикове прилагат магазините, за да харчим повече

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 679 | Брой коментари 0
16:59 29.03.2021

Учудвали ли сте се, че понякога влизате в магазина с идеята да купите само едно определено нещо, но без да усетите, пълните количката. Как става това? Всъщност търговците си имат някои тайни, които прилагат, за да печелят повече и да предизвикат интереса на купувачите. Вижте някои трикове, които използват:

Количките са по-големи

Търговските колички са били изобретени през 1938 г. през последните 40 години площта на обикновената количка се е удвоила. И почти винаги те са много по-големи, от „потребителската кошница“ на средно-статистическо семейство. Ако ние бутаме полупразна количка, то чисто на подсъзнателно ниво у нас възниква желанието да я напълним. В резултат купувате повече храна, отколкото ви е необходима. Ето защо, ако вие не искате дълго време да тичате из магазина, то по-добре вземете кошница. Така ще убиете два заека: ще спестите пари, а пазарската ви чанти ще бъде по-лека.

Карат ни да се чувстваме гладни

В много супермаркети сладкишите са на входа. Миризмата на прясно изпечени сладкиши няма как да не ни изкуши. Някои супермаркети пък залагат на малки рафтове, където предлагат на потребителите да опитат този или онзи продукт. Винаги учудващ е броят на хората, които купуват стоки само защото се чувстват задължени или гладни. Не забравяйте, че не дължите нищо на никого, и за да избегнете „гладното“ купуване по-добре закусете, преди да отиде до магазина.

Създават илюзията, че плодовете и зеленчуците са свежи

Учените са изследвали силата на волята на купувача. Оказало се, че е достатъчно да дадеш на човека възможност първо да направи това, което, според него, „е добро“, след което той започва активно да излиза извън рамките на собствените си граници. Ето защо собствениците на супермаркети, подреждат полезните плодове и зеленчуци точно на входа: колкото повече пари купувачът изхарчи за полезни продукти, толкова повече нездравословни храни като бира и чипс ще закупи.

Залагат на промоциите

Изглежда, че потокът на промоция е просто неизчерпаем. Купете един шампоан и втори ще получиш подарък. Голяма сделка! Но преди да купите шампоана, помислете за това дали имате нужда от него, или ще събира праха в течение на 3 месеца? Купуването на два продукта на по-ниска цена, вие печелите малко, но увеличавате оборота на продажбите в супермаркетите. Също така при намалени цени обикновено продават застояли стоки.

Дребни неща покрай касите

Абсолютно всяка каса е обградена от стелажи с бонбони, газирани напитки, списания и други малки неща, които иначе не бихте си помислите да си купите. Служителите слагат лесни за вземане неща близо до касите като „импулсивни стоки“, които можете бързо да грабнете и да метнете в количката./Монитор бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени