mycomputer.BG

Изпробват в България лекарство за COVID

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 263 | Брой коментари 0
08:17 05.05.2021

Ново лекарство, което може да лекува коронавируса, ще бъде изпробвано в България. Става въпрос за европейско клинично изпитване, в което ще се включат 722 пациенти от 5 страни, пише "Телеграф".

Медикаментът, наречен XAV-19, е дело на френската биотехнологична компания Ксенотера (XENOTHERA). Самото изпитване пък ще се проведе от водеща европейска организация, специализирана в клинични изследвания – Екселиа (Excelya). От двете фирми съобщават, че участниците в проучването трябва да са с умерена COVID инфекция – хоспитализирани или на домашно лечение, но проследявани дистанционно.

Реакция

Кандидатът за лекарство XAV-19 е със защитни анти-SARS-CoV-2 поликлонални антитела, които наподобяват естествения отговор на човешкия организъм след среща с вируса. Поликлоналните антитела са смес от протеини, които се свързват със специфичните антигени и се произвеждат от повече от една клетъчна култура. Въз основа на уникална и патентована технология, потенциалното лекарство действа чрез няколко механизма, включително неутрализиране на вируса, намаляване на възпалението и ограничаване на риска от едно от най-тежките последствия на COVID – т.нар. цитокинова буря.

Етап

Медикаментът ще бъде изпитан в многоцентрово, двойно-сляпо проучване във фаза III. То е наречено EUROXAV и ще се провежда в Гърция, България, Румъния, Испания и Турция. Първият пациент е от Гърция и на 28 април е бил официално добавен към списъка на изпитването. „Този етап отбелязва началото на изпитанието EUROXAV, резултатите от което се очакват с голям интерес. Целта на проучването е да се оцени ефикасността на XAV-19 при хоспитализирани и амбулаторни пациенти, което ще ни позволи да анализираме медицинската стойност на XAV-19 в клинични ситуации, при които в момента няма задоволително терапевтично решение“, казва Одил Дюво, съосновател и президент компанията-производител. „Надяваме се да работим бързо, да направим резултатите достъпни и да започнем следващите стъпки в полза на пациентите и лекарите“, допълва Алън Морган, главен изпълнителен директор на Екселиа./Монитор бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени