Lotus homes

Храните, които предпазват сърцето

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 915 | Брой коментари 0
11:24 10.10.2013

Освен че са вкусни, много от любимите ни храни имат и редица полезни качества. Всъщност, с тяхна помощ можем да се лекуваме, да се предпазваме от заболявания. А ето и кои са те...

1. Гъби

Витамин D, познат още като„слънчевия витамин“, носи неизброими ползи за здравето. Сред тях са: намалява килограмите, предпазвасърцето, предпазва от диабет от тип 2, от високо кръвно налягане, остеопороза, някои видове рак. Синтезът на витамин D се увеличава, вследствие на ултравиолетовите лъчи, когато сме изложени на слънце.

Друг начин да си го набавим, и в не толкова слънчевите дни, е чрез консумация на гъби. Скорошно проучване установява, че при здравите възрастни, които се хранят със „слънчеви гъби“ - т. е. които са поели много слънчева светлина, за 12 зимни седмици, получават същите количества витамин D, както и когато го приемат чрез добавка.

2. Манго

Плодът е с богато съдържание на витамините А и C, за които се знае, че подпомагат имунната система. Освен това те съдържат фибри и антиоксиданти, които „борят“ възпаленията в организма. 

Скорошно проучване дори установява, че мангото също така спомага за намаляване нателесните мазнини. 

3. Боровинки

Ползите за здравето, които дребният плод носи, са огромни. Те също вземат участие в борбата срещу затлъстяването, понижават нивата на инсулина и триглицеридите, предпазватсърцето, както и организма от развитието на рак, високо кръвно налягане и остеопороза.

От едно скорошно проучване предоставя интересна информация за тъмносиния горски плод, а именно – спомага да се изчистят токсините от мозъка и го предпазва от остаряване и болести като Алцхаймер и Паркинсон.

4. Грозде

Многобройни изследвания установяват, чеантиоксидантите, които се намират в гроздето –флавоноидите, намаляват риска от сърдечносъдово заболяване, като отпускат кръвоносните съдове и подобряват циркулацията на кръвта. Освен това гроздето предотвратява „лошият“ LDL холестерол да се окисли, което отключва домино ефектът, който втвърдява артериите. 

Проучване на изследователи от Университета в Мичиган установява, че миксът от червено, зелено и черно грозде не само укрепва защитните сили на организма, но също така и намалява възпалителните процеси и редуцира мазнините. 

5. Червено цвекло

Кореноплодният зеленчук е изключително богат на витамини, минерали, антиоксиданти и естествени детоксициращи вещества. Неговата консумация забавя растежа на раковите клетки и увеличава издръжливостта на организма. 

Проучване установява, че при хората с високо кръвно налягане, които пият по 200 мл сок от цвекло дневно, се наблюдава понижаване нивата на кръвното налягане.

/puls.bg

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени