mycomputer.BG

Европа срещу Фейсбук: най-голямата битка

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 1027 | Брой коментари 1
13:05 16.11.2012

 

Най-голямата съдебна битка в световен мащаб срещу Фейсбук започва с поставена задача на студенти. Макс Шремс все още не е предал своята работа, година по-късно.Но той е постигнал много повече.Успява да принуди социалната мрежа да промени подхода си към личната информация на потребителите. Сега студент иска пари, много пари, за да финансира следващата фаза от неговата кампания. Става дума за дългогодишен съдебен процес, който може значително да промени начинът, по който Фейсбук контролира личните данни на над един милиард потребители из целия свят.

Това, чието начало бе поставено под формата на академична задача през пролетта на 2011 година бързо се превърна в организация, наречена " Европа срещу Фейсбук". През последната година Шремс окуражи хиляди потребители на социалната мрежа да поискат копия от всякаква налична във Фейсбук информация, която компанията има за тях. Според правото на ЕС, Фейсбук е длъжен да се съгласи с отправените изисквания за информация в срок от 40 дни.

Като начин да принуди Фейсбук да се съобрази с европейското право, студентът Шремс подава 22 официални оплаквания в Ирландската агенция за защита на личните данни на 18 август, 2011 година. Тези оплаквания съдържат в себе си обвинения в нарушаване на европейското законодателство чрез запис на "сръчкванията" дори след като те са изтрити.Посочено е,че по този начин се събира информация с цел създаването на "профили сенки", които да извършват автоматично отбелязване, събирайки личнни данни чрез "Намери приятел".

Шремс обвинява ирландските власти, че не прилагат правилно законодателството що се отнася до Фейсбук. Ако се наложи той е готов да се обърне и към Съда в Люксембург.

До този момент ирландските власти са настояли за предостъпване на информация от страна на социалната мрежа. Този месец беше съобщено,че  от Фейсбук са променили начина, по който се представя информацията за новите потребители.

 

Очаквайте още по темата

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари

  1. Gestapo Pernik

    19:39 22.11.2012
    Те глупавите люде като си слагат и егн-то в този социален покорител... Но браво,всичко на съд!


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени