Lotus homes

Есента обостря гастрита и язвите

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 780 | Брой коментари 0
09:40 08.10.2013
Д-р Пламен Петров е специалист с дългогодишна практика в сферата на гастроентерологията. Има няколко специализации в Белгия, Холандия, Унгария. Започва професионалния си път във Военномедицинска академия - София. От 2000 до 2012 г. е началник на отделение по „Гастроентерология, ендокринология, нефрология и хематология” в Университетската болница „Св. Анна” в София. От 2012 г. е началник на отделението по гастроентерология в Многопрофилната болница за активно лечение „Софиямед”.
 
С настъпването на есента много хора започват да се оплакват от обостряне на редица хронични заболявания - гастрит, язва, артрити, стари травми. Със захлаждането зачестяват простудно-вирусните заболявания, а имунитетът на организма като цяло отслабва. Есента е сезонът, който отключва и депресивните състояния, а най-силно подвластни на нервно-психичните фактори са именно болестите на стомашно-чревния тракт, най-често гастритите и язвената болест.

Гастритът представлява възпаление на стомашната лигавица вследствие на увреждащи фактори от външната или вътрешната среда, като по своя клиничен ход бива остър и хроничен. Честотата му е пряко свързана с инфекцията с Неlicobacter рylori - бактерия, която населява стомашната лигавица и е най-честата причина за заболяване от хроничен гастрит и язвена болест.
Човек може да се зарази с нея с храната, течност или от замърсени съдове, без дори да подозира, тъй като първоначално няма никакви симптоми за наличието й в организма. Инфекцията остава локализирана в стомаха, причинителят живее върху защитните слоеве на лигавицата в продължение на целия му живот. Ето защо е много важно установяването и лекуването й. За доказване на инфекцията може да се направи кръвен и фекален тест, а в ендоскопския кабинет на МБАЛ „Софиямед” извършваме гастроскопия, при която се обективизира наличието на гастрит, язвена болест или друга стомашна патология и се взима биопсия от стомашната лигавица, която след бърз уреазен тест или след хистологично изследване дава най-точна информация за наличие на инфекция с Неlicobacter рylori.

Оплакванията при заболяване от хроничен гастрит и язвена болест трудно могат да се разграничат - болка в горната трета на корема или около пъпа, подуване и тежест след нахранване, оригване, киселини, гадене, а може да има и повръщане. Важно е да се знае, че всяка химично и механично дразнеща храна - горещо, студено, люто, кисело, силно подправени, както и груби, твърди и трудно смилаеми храни, може да доведе до дискомфорт и обостряне на заболяването. Повишена киселинност могат да предизвикат и алкохол, газирани напитки, концентрирани захари. Тъй като оплакванията при гастрита, язвена болест и рефлукс-езофагит са сходни, дори подробният разпит и обичайният лекарски преглед трудно могат да поставят сигурна диагноза.

Точна диагноза може да се постави само с езофагогастродуоденоскопия - наричана по-често само гастроскопия. Това е изследване, при което се оглеждат визуално измененията на хранопровода, стомаха и началото на тънкото черво (дванадесетопръстника) с гъвкава тръба с камера, която се поема от пациента през устата.

Съветът ми към пациентите с диагностициран гастрит или язва е да спазват хигиенно-диетичен режим - да консумират храни, приготвени посредством варене, печене и задушаване, и да избягват приготвени посредством пържене, опушване и паниране. Да се хранят редовно, често, бавно и на малки порции с максимално добро сдъвкване на храната. Разбира се, освен избягването на определени храни лечението при такива пациенти при изостряне на симптомите или т.нар. епизодични кризи е винаги комбинирано с лекарствени препарати, а при установяване на инфекция с Неlicobacter рylori се провежда и специфична антибиотична терапия.

Монитор
Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени