mycomputer.BG

Електронните рецепти остават за юли

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 300 | Брой коментари 0
08:44 19.04.2021

Електронните рецепти отново се отлагат. Този път за 1 юли. Това предвижда проект за изменения в наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, предложен от здравното министерство, информира Сега.

"Към момента изпълнителите на медицинска помощ изпитват трудности при тази адаптация (към издаване на е-рецепти- бел.ред.) и имат нужда от допълнително време, за да надградят медицинския си софтуер. В тази връзка се предлага възможността за издаване на рецепти на хартиен носител да се удължи до 30 юни 2021 г., като издадените до този срок рецепти се изпълняват по досегашния ред до изтичане на срока на тяхната валидност", мотивират се от МЗ.

От мотивите не става ясно защо 6 месеца лекари и фармацевти не успяха да настроят софтуера си, за да могат да издават и изпълняват електронно рецепти.

Е-рецептите бяха въведени през януари, а идеята бе до началото на май те да бъдат тествани и да важат заедно с хартиените, за да може междувременно да се отстраняват възникналите грешки. Срокът за премахване изцяло на хартиените рецепти бе 1 май, но броени дни преди тази дата се оказва, че нито лекарите, нито аптеките са напълно готови за тази стъпка. Въпреки че процесът по издаването им технически уж е обезпечен, все още издадените електронно рецепти са незабележимо малък брой на фона на всички издавани у нас рецепти. Така реално не може да се види готова ли е всъщност системата и аптекари прогонозираха "драма" на "сакралната" дата 1 май.

На теория и лекари, и фармацевти твърдят, че имат готовност за издаване на електронни рецепти. На практика обаче много малко общопрактикуващи лекари ги ползват. Запознати твърдят, че едва 15% от рецептите по здравна каса у нас са издадени електронно.

"Аптечният софтуер е готов, свързан е с електронния регистър, всички технически проблеми вече са решени", коментира пред "Сега" главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов. По думите му аптеките у нас вече са готови за е-здравеопазване и е-рецепти се изпълняват там, където личните лекари ги изписват.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов също коментира, че по-голяма част от аптеките вече са готови да изпълняват електронни рецепти, като в момента текат някои довършителни работи

Аптекари твърдят, че личните лекари не искат да издават електронно рецепти, защото веднага ще се разбере кои са любимите им фирми и кои марки лекарства изписват най-често, въпреки че например има по-евтини от тях на други фирми. От медици към фармацевти също текат подобни обвинения - според тях фармацевтите нямат изгода от е-рецептите, защото така няма да могат да продават на клиентите си безконтролно лекарства, които не са им изписани.

"И със, и без електронна (или хартиена) рецепта, ако някой иска да наруши закона, ще го направи", казват обаче представители на аптеките./Лупа бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени