mycomputer.BG

Експерти съветват: Спете на отворен прозорец и проветрявайте често

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 618 | Брой коментари 0
13:01 16.11.2020

До неотдавна дали прозорецът да е отворен или затворен по време на сън, беше въпрос на лични предпочитания. Във времето на новия коронавирус обаче този избор може да се отрази на здравето ни, съобщи в. "Дейли мейл". Според доклад на консултативна група към британското правителство излагането на аерозоли намаляват наполовина, когато вентилацията се удвои. Това ограничава риска от Ковид-19. Съветът важи особено ако спалнята се споделя.

Проф. Линда Боулд от Единбургския университет твърди, че проветряването на стаите снижава толкова значимо риска от зараза с новия коронавирус, че на него трябва да се набляга не по-малко, отколкото на миенето на ръцете и спазването на дистанция.

Отворените прозорци през нощта не само намаляват количеството на циркулиращите вируси, но и допринасят за по-добър сън, изтъква проф. Шон Фицджералд от Кембриджския университет. Доказано е, че това повишава и способността на децата да се съсредоточават и учат.

Непроветрените стаи допринасят и за влошаването на когнитивните способности на възрастните, показа изследване на специалисти от Харвардския университет, публикувано през 2015 г.

През зимата е най-добре да се отваря горната част на прозореца. Причината е, че студеният въздух е по-плътен от топлия и пада бавно надолу. Така и човек не усеща рязък хлад от влизащия въздух./БТА

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени