mycomputer.BG

Екоминистерството установи, че вода от язовир "Студена" е отклонявана за Радомир

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 420 | Брой коментари 0
09:22 01.12.2019

Докато Перник е във воден режим, вода от един от захранващите язовир "Студена" източници е била отклонявана за нуждите на Радомир, съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Вчера (29 ноември), по заповед на министър Нено Димов, ведомството е извършило извънредна проверка, заради твърдението на Областния управител на Перник Ирена Соколова за отклоняване на води за язовира. Екоминистерството съобщи за проверката часове, след като сайтът "Биволъ" публикува разследване, според което водата за Перник е отклонявана именно към Радомир. Според изданието 5-те хиляди жители на града потребяват количество, което надхвърля ползваното от половин Благоевград.

При оглед на "Врелото" - един от водоизточниците, захранващи язовир "Студена", е установено, че водата постъпва във водовземна шахта, като малка част от нея се отвежда към язовир "Студена". От шахтата, посредством тръба водата отива в помпена станция "Крапец" и водоснабдява град Радомир, се казва в съобщение на МОСВ. От министерството изтъкват, че тази схема на подаване на вода към Радомир е позволена единствено в условията на аварийна ситуация. Това условие е било поставяно винаги от МОСВ към ВиК-Перник във всички графици от 2003 г. досега, уверява екоминистерството.

Помпената станция за снабдяване на град Радомир не работи и водното количество от водовземната шахта прелива и по дерето се включва в язовир "Студена", е установила проверката. Дежурният на помпената станция е обяснил, че работата ѝ е била преустановена едва на 28 ноември (четвъртък). Това съвпада и с изпратената от ВиК - Перник справка, според която в този ден към "Студена" е имало по-голям приток от посочвания дотогава.

Проверка на място на стопанисвания от местното ВиК дружество ВЕЦ "Студена" е установила, че той не работи. Отчитането на черпените от язовира водни количества до 24 ноември се е извършвало по разходомерно устройство, което към момента на проверката липсва, съобщават още от МОСВ. Ведомството не е уведомено за демонтирането на устройството, което отчита ползваните от язовира води. Установено е, че савакът през който се подават води за двете промишлени предприятия в Перник - "Стомана индъстри" и "Топлофикация-Перник", е затворен и запечатан с хартиена лепенка на ВиК и в момента на проверката не се подава вода за промишлени нужди.

Използването на води от язовира за промишлени нужди беше ограничено след въвеждането на режима в Перник на 18 ноември, при който в града вода има по пет часа сутрин и пет вечер. Като причина първоначално беше сочена сушата, но се оказа, че факторите са няколко, сред които и лошо управление на ресурсите и инфраструктурата. Всичко известно по темата вижте тук.

Сега от МОСВ посочват, че предстои да бъде изискана информация от електроразпределителното дружество за електрическата енергия, ползвана от Помпена станция "Крапец". Целта е да се установи какво количество вода е отклонявано към гр. Радомир и не е постъпвало в язовир "Студена". Ще бъде изискана и справка за помпената станция, която взима вода за водоизточник "Сиреняците", за да се установи дали тя е работила и дали е било необходимо включване на водовземане от "Врелото", предвид че дружеството има разрешителни за питейни води за град Радомир от подземни води. Ще бъде направен и пълен преглед на водоснабдяването на град Радомир от подземни води, какви количества са ползвали последните 6 месеца и дали е имало нужда за допълване. Ще бъде изпратено и писмо до прокуратурата за установяване дали помпена станция "Крапец" е работила в извън авариен режим/ Дневник бг

Място за вашият банер

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени