mycomputer.BG

Един по-различен 8 декември...в Гудевица

от PernikNews
Последно редактирана на: 00:00 09.12.2013 | Прочитания 4180 | Брой коментари 0
11:47 09.12.2013

Свикнали сме, особено младите хора, настоящи и наскоро завършили студенти, да асоциираме 8 декември с Банско, Боровец, Пампорово или някой от другите ни големи курорти, с безпаметни купони, забавления с колеги и приятели, големи сметки по механи и ресторанти и оттърсване от мисълта за предстоящата сесия и трудни изпити.

          Като че ли повечето ни празници стават дотолкова комерсиални, че не можем да си представим как ще бъдам щастливи на празника (8 декември, 14 февруари, нечий имен ден или друг), без скъп подарък и средства за пътуване, нощувка, пиене и ядене, скъпа рокля или костюм, а още по-малко ни остава време да помислим дали можем да ползваме това време за нещо още по-добро и смислено.

Една шепа хора решиха тази година да погледнат студентския празник от друга перспектива и видяха нещо страхотно - в сърцето на Родопите, в едно малко селце, наречено Гудевица, има народно читалище, което се нуждае от доброволчески труд, за да може да подготви настанителната си база за суровите зимни условия.

И така студентския празник се превърна в едно прекрасно изживяване, в което наред с купона вечер и задушевната обстановка на бумтящата печка, "празнуващите" помогнаха да се свали едно дървено скеле, да се подреди строителен материал, който иначе може да бъде унищожен от зимните условия, да се дялатдървени греди по старите традиции на родопските майстори, работиха в екип, помага си, ядоха родопски колаци, гледаха млечния път над Родопите, усмихваха се и черпеха от положителната енергия на добротворчеството и чудодейството. На тръгване от Гудевица те споделиха, че това е най-смисленият им 8 декември досега.


Като заключение ще кажем, че е чудесно понякога да смениш перспективата - откриват се чудесни гледки!


Повече за Народно читалище "Бъдеще сега" и каузата "Училище сред природата" може да прочетете тук : www.gudevica.org

 

Матералът е изпратен от нашите читатели Деси, Байчо, Дани, Алекс, Рали, Нина, Ники, Милен и Никола

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени