Lotus homes

Драговски камък е най-посещаваният връх в Трънско

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 255 | Брой коментари 0
10:06 02.04.2021

Драговски камък е най-посещаваният връх в община Трън, съобщиха от местното туристическо дружество. По около 500 човека месечно изкачват "Трънския Матерхорн". Върхът е наречен така, защото гледан отдалече, прилича на пирамида.

Драговски камък е висок 1118 м и е част от Гребен планина. Намира се между селата Врабча и Филиповци. Трънското туристическо дружество е изградило 3 пътеки към върха. От Драговски камък се открива панорама към Краище и околните планини, върхове, язовири и котловини.

На върха се е издигала антична крепост, достъпна само от северозапад, чиито стени са били изградени от ломен камък без спойка. Твърдината е имала стратегическо значение над долината на р. Клисура. На изток в ниското се намира Бежанската пещера, за която има предание, че тунел я е свързвал с крепостта на върха.

В Трънско са разположени изцяло или частично 10 от общо 39-те български планини - Кървави камък, Руй, Ерулска планина, Любаш, Стража, Еловишка планина, Ездимирска планина, Гребен, Пенкьовска и Звалска. Височината им е от 1118 до 1737 м./БТА

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени