Lotus homes

Доц. Ангел Кунчев: От май започва масова ваксинация

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 408 | Брой коментари 0
09:14 23.04.2021

От май месец започва масова ваксинация. Важното за "Астра Зенека" е жените, които не попадат в тези рискови групи-не приемат контрацептиви и др., да завършат ваксниацията с втората доза от нея. Това заяви пред Нова телевизия главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Може да ви прозвучи странно, но знаете ли кое ме притеснява най-много- това, което става в Индия. Там има огромна заболеваемостта-събиране на три различни щама. Това ще даде възможност за циркулиране на толкова много варианти. За мен това е най-лошият сценарий", каза Кунчев.

По думите му колкото по- бързо се осигури защита на хората, дори и да има заболели след ваксина, те няма да са тежки и вероятно няма да стигнат до болнично лечение. Епидемиологът обясни, че постигнато на колективен имунитет е амбиционзна задача.

"Трябва да се завършат  1 и 2 , 3 фаза. Постоянно се записват още хора от тези фази,  но това малко забавя процеса и ключовото са ваксините", добави специалистът. Доц. Кунчев каза още, че е нужно първа и втора фаза на ваксинацията да приключат бързо.

„В Израел има дни, в които няма нито един починал с COVID-19. Там рисковото население е ваксинирано на 86%. Великобритания също има завидни резултати”. Доц. Кунчев добави, че страната ни се намира на 14-то място по заболеваемост в Европа.

Епидемиологът  добави, че през май очакваме два пъти повече количества от ваксината на Pfizer в сравнение с април, а през юни 4 пъти повече. Това значи, че за тримесичието с 5,5 млн половина дози проблемът с количествата ваксини ще бъде решен и остава организацията.

„Виждате вчера имаме 21 хиляди поставени дози, можем да ги увеличим. Подадем ли достатъчно количества на ОПЛ, те са нашата армия на която разчитаме, те са над 4000.“, каза доц. Кунчев. По думите му пускането на зелени коридори в празничния период се цели да се осигури достъп до ваксина на хората, които желаят да се имунизират.

„Епидемичният процес се развива по собствени правила. Когато има вълна може да повлияем когато имаш колективен имунитет, което е постигнато само от няколко държави в света.“, обясни Кунчев.  Щаб според него трябвало да има със сигурност. Доц. Кунчев добави, че е готов да бъде част и от следващия щаб.

„Ние ще работим, ако ни възложат задачи. Няма страна в Европа, която да няма такъв координиращ орган”, каза още доц. Кунчев и добави, че излизаме от третата вълна, но пандемията остава непредвидима. Според държавния главен инспектор  разхлабването на мерките трябва да е много внимателно. Затова все още бил на позиция против отварянето на дискотеките, но призна, че ако спадът на заболели продължава, ще се поеме малко въздух . По думите му обаче по празниците трябва да сме много внимателни и хората да не се събират на големи групи от по 20-30 50 души , защото може да се  се пречупи тази положителна тенденция. /Монитор бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени