Lotus homes

До дни става ясно кои ученици ще започнат учебната година онлайн и кои ще се върнат в клас

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 571 | Брой коментари 0
07:21 21.08.2020

До дни става ясно кои ученици ще започнат учебната година онлайн и кои ще се върнат в клас. Това ще определи Експертният съвет по педиатрия. В момента медиците подготвят списък с кои хронични заболявания не е препоръчително децата да посещават училище. Това обясни за NOVA главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Мълчание по темата засега запазват от просветното ведомство. От там очакват експертите по педиатрия да съобщят официално кои диагнози при децата трябва да са предпоставка за дистанционно обучение. Така за родителите като Мария остава въпросът, ако едното дете посещава училище, а другото учи онлайн - няма ли рискът за здравето да остане същият.

Според специалиста по детски болести - д-р Пламен Масларски, рискът е само при децата със сериозен имунен дефицит, нуждаещи се от тежка терапия. А техният брой у нас не е толкова голям.

„Да кажем провеждана химиотерапия или имуносупресивно лечение. Децата с ревматологични заболявания, децата с болести на съединителната тъкан или с нефрологични заболявания”, обясни д-р Пламен Масларски.

А децата с други хронични заболявания, при които няма последици върху имунната система, биха могли спокойно да се върнат в училище

„Астмата с всички респираторни инфекции протича малко по-тежко, но една добре контролирана астма, не е противопоказание за посещаване на детско заведение. Децата с диабет също трябва да посещават училище, когато диабетът е добре контролиран”, смята д-р Масларски.

Съветът на лекарите е малко преди първия звънец децата с хронични заболявания да преминат през всички необходими изследвания, които да покажат моментното състояние на организма им./Дарик

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени