mycomputer.BG

Данните при изплащане на обезщетения от НОИ вече се декларират само по електронен път!

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 453 | Брой коментари 0
06:50 21.08.2020

От 18 август 2020 г. влязоха в сила измененията и допълненията в Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване (НПОПДОО), които са свързани с начина на подаване на необходимите документи за изплащане на парични обезщетения и помощи от ДОО. Това информираха от ТП на НОИ в Перник.

Удостоверенията за деклариране на данни и обстоятелства от осигурителите и самоосигуряващите се лица във връзка с изплащане на паричните обезщетения при болест, майчинство и осиновяване на дете  ще се подават в Националния осигурителен институт (НОИ) само по електронен път чрез използване на квалифициран електронен подпис (КЕП) на подателя.

От същата дата упълномощителите, притежаващи КЕП, ще могат по електронен път, чрез формата за контакт с НОИ с достъп до персонални данни (с ЕГН/ЛНЧ и с КЕП), да подават заявление приложение №13 към НПОПДОО. Тя е достъпна чрез рубрика „Е-услуги/Административни услуги“, където, след избор на съответното териториално поделение на НОИ, в което ще се подават документите за изплащане на парично обезщетение, се посочва меню „Въпроси, сигнали и жалби/Форма за контакт с НОИ – с достъп до персонални данни“.

Лицата, чиито трудови договори са прекратени поради ликвидация или прекратяване на осигурителя или служебно от Главната инспекция по труда, вече имат възможност да подават необходимите документи (заявление приложение №15) в НОИ по електронен път отново чрез формата за контакт с НОИ с достъп до персонални данни (с ЕГН/ЛНЧ и ПИК, издаден от НОИ, или с КЕП) в териториалното поделение на НОИ по постоянен или настоящ адрес.

По същия начин могат да се подават и необходимите документи за изплащане на парична помощ при смърт на осигуреното лице (заявление-декларация приложение №17) и неполучените от починало лице парични обезщетения и помощи (заявление-декларация приложение №18).

Няма промяна в срока за подаване на документите, както и в начина на изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени