mycomputer.BG

Да се помолим за душите на мъртвите, Черешова Задушница е!

от PernikNews
Последно редактирана на: Не е редактирана | Прочитания 226 | Брой коментари 0
08:16 19.06.2021

Според календара, ден преди големия църковен празник Петдесетница се почита паметта на починалите или това е позната ни Черешова задушница.

В България тази задушница се нарича Черешова, защото черешите са най-популярният плод по това време на годината у нас. Тя е различна от останалите, защото на нея е прието да се раздават едни от първите узрели череши. Тази година Черешовата Задушница е малко по-късно от други години - на 19 юни. На тази задушница има поверие, че се прибират душите на мъртвите, останали на свобода след Велики четвъртък.

На този ден всички хора е добре да се помолят за прошка в памет на скъпите си хора, които не са на този свят. В църковните храмове се извършват богослужения в памет на всички починали. Какви са основните порядки на Черешовата задушница Тя не се различава от останалите задушници, в които хора, които познават починал човек е добре да посетят гроба му, за да го почетат. Много малко хора знаят, че на гробища се ходи един ден преди Задушница, както и в самата събота. Най-добре е задушницата да се почете в ранни зори. На гроба се пали свещ и кандилото, носи се червено вино, с което се прелива гроба. То е символът на Христовата кръв. Преливката трябва да е с форма на Божия кръст. В някои краища този ритуал се прави не с вино, а с вода. Жените обикновено варят жито и го подслаждат, на гроба се носят четен брой цветя. Житото трябва да е сварено ден по-рано и то е символът на Възкресение Христово. Омесва се хляб и се разчупва - символ на тялото Христово. След това на порции се раздават начупеният хляб и малко жито, като към тях се добавят черешки. Казва се "За Бог да прости". Можете да си донесете и всякакви сладки неща като бонбони, локумки или дребни сладки, които се раздават на познати и на случайни хора, посетили църквата или които са на съседен гроб.

Денят е отреден още и за прояви на милост и благотворителност.

Прието е на този ден вратите и прозорците на домовете да останат отворени, за да може душата на мъртвия да излезе безпрепятствено.

На следващия ден е Петдесетница - 50-ят ден от Великден, и църквата чества слизането на Светия Дух над Апостолите и Дева Мария./Монитор бг

Bitaka

 
За да коментирате тази новина трябва да сте регистриран потребител. Ако вече имате регистрация, влезте в сайта, или се регистрирайте.

Коментари


Открийте потенциални клиенти и бизнес партньори през Company Guru

Най-нови
Най-четени